Editura Evenimentul si Capital

Codul roşu de inundaţii pentru Teleorman, Ialomiţa şi Prahova expiră la ora 18: digurile sunt sub supraveghere. Fântânile sunt contaminate

14-04/inundatii-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 636 Vizualizari

Sudul ţării este încă ameninţat de ape. Sute de oameni au fost evacuaţi din calea viiturilor. Până la ora 18:00 a fost în vigoare codul roşu de inundaţii pentru Teleorman, Ialomiţa şi Prahova, după această oră fiind reduse avertizările COD ROȘU la COD PORTOCALIU, pe râurile Prahova Teleajen și Ialomița până la Coșereni.

Update ora 18.00 Nivelul înregistrat la această oră pe râul Teleajen este sub cota de atenție, se mai înregistrează Cotă de Inundație pe râul Prahova la Adâncata, fără pagube, și Coșereni pe râul Ialomița, dar în zona îndiguită, fără probleme de tranzitare a apelor.

A fost ridicată avertizarea COD PORTOCALIU de pe râul Vedea sector Buzești-Văleni ca urmare a scăderii debitelor sub cotele de apărare.

Este în vigoare avertizarea hidrologică COD PORTOCALIU 20 aprilie, emisă de INHGA și avertizarea hidrologică COD ROȘU emisă la nivel local de ABA Argeș-Vedea, pentru sectorul râului Vedea, confluența cu râul Teleorman în aval până la Dunăre. Și pe acest sector aflat sub avertizare, sunt înregistrate scăderi semnificative de niveluri la stația Alexandria/ râul Vedea, de la un maxim înregistrat la ora 00,00 de 593 cm, la un nivel de 485 cm la ora 12,00 (scădere de 107cm).

Din măsurătorile locale, pe sectorul Storobaneasa, Smardioasa, Cervenia, Pauleasca, Frumoasa și Conțești, se înregistrează scăderi de nivele de circa 10-15 cm, fapt ce a permis ca digurile să nu fie depășite.

Pe râul Câinelui, zona Vârtoapele sunt înregistrate scăderi ușoare de niveluri, estimându-se scăderi pronunțate în cursul nopții.

În acest moment, se continuă activitățile de consolidare și monitorizare a comportamentului lucrărilor de apărare pe perioada viiturii.

Update ora 8.30 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că la această oră nu sunt anunțate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza vremii sau a vreunui eveniment rutier, nici probleme majore de fluență a traficului pe arterele importante.

Pe DN 54, în județul Teleorman, circulația rutieră a fost reluată (începând cu ora 5.00) în condiții normale. Din cauza deversărilor controlate ce s-au efectuat la barajele de pe râul Olt, traficul a fost restricționat de ieri între kilometrii 65+750 metri și 65+900 de metri.

Dintre restricțiile temporare de circulație instituite în primele luni ale anului curent, din cauza executării unor lucrări de reparație ori de modernizare a drumurilor publice, reamintim, pe scurt:

— DN 2E din județul Suceava, între localitățile Solca și Marginea;

— DN 66 Iezureni — Bumbești-Jiu, între kilometrii 83 + 030 metri și 92 + 150 metri (pe raza județului Gorj);

— DN 66 Bumbești Jiu — Petroșani, între kilometrii 93 + 30 de metri și 126 (tot pe raza județului Gorj)

— DN 7 din județul Vâlcea, pe raza localității Robești, pe sensul de deplasare Râmnicu Vâlcea — Sibiu, în zona km. 224 + 450 metri al acestuia.

În cele din urmă, menționăm că nu sunt probleme deosebite referitoare la circulația pe infrastructura feroviară și nici aeroporturi sau porturi maritime ori fluviale închise (cu excepția aeroportului Suceava, a cărui pistă este închisă pentru modernizare).

Teleorman

Zeci de gospodării şi terenuri agricole din mai multe localităţi ale judeţului Olt au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă, cea mai afectată fiind localitatea Movileni, unde autorităţile au ridicat mai multe diguri din saci cu nisip pentru limitarea efectelor inundaţiilor.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, satul Obartu, din comuna Tătărăştii de Jos, a rămas izolat, duminică seară, după ce apele râului Teleorman s-au revărsat, 38 de persoane fiind izolate în această localitate, transmite corespondentul Mediafax.

15 case şi anexe gospodăreşti din comuna Ştorobăneasa au fost inundate după ce un dig natural s-a rupt. Prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, a declarat la Digi24 că patru diguri sunt supravegheate, în condiţiile în care cotele de atenţie au fost depăşite cu 10-15 centimetri în două dintre ele, iar islazul şi culturile sunt ameninţate de ape. Ioana Magereanu, primarul localităţii, a explicat că în Ştorobăneasa apele râurilor Teleorman (aflat duminică sub cod roşu) şi Vedea se întâlnesc, motiv pentru care riscul de inundaţii este în continuare ridicat.

Alţi 35 de oameni sunt sinistraţi în satul Beuca, comuna Beuca, după ce pârâul Burdea s-a revărsat într-o zonă neîndiguită, iar de pe versanţi s-au scurs cantităţi mari de apă.

Un număr de 84 de persoane au fost evacuate din calea apelor în localităţile Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dobroteşti şi Siliştea Gumeşti.

De asta s-a pensionat Augustin Lazar! Ce pensie are. Suma e COLOSALA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI