Evenimentul Zilei > International > Codul Penal va fi completat cu un nou articol referitor la încălcarea integrității teritoriale a Rusiei
Codul Penal va fi completat cu un nou articol referitor la încălcarea integrității teritoriale a Rusiei

Codul Penal va fi completat cu un nou articol referitor la încălcarea integrității teritoriale a Rusiei

După adoptarea amendamentelor constituționale de către Parlamentul Rusiei, Codul Penal al Federaţiei Ruse va fi completat cu un nou articol cu privire la încălcarea integrității teritoriale a Rusiei, a declarat Pavel Krasheninnikov, șeful comisiei pentru legislație din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, informează Rador.

 El a amintit faptul că modificările constituționale prevăd interzicerea înstrăinării unei părți a teritoriului Rusiei, precum și recurgerea la alte acțiuni menite să încalce integritatea teritorială a țării. 

Ca urmare, în Duma de Stat a Rusiei se va introduce spre examinare un pachet de proiecte ce conţin modificări la Legea federală „Cu privire la combaterea activităților extremiste”. În conformitate cu acest document, încălcarea integrității teritoriale a Rusiei sau înstrăinarea unei părți din teritoriul său va fi considerată drept activitate extremistă. Duma de Stat a elaborat trei proiecte de legei federale privind protecția integrității teritoriale a statului rus.

„Astfel, terminologia acestei legi va fi aliniată la noua Constituție și va permite evitarea interpretării ambigue sau incerte a integrității Federației Ruse”, a explicat deputatul rus Pavel Kraşeninnikov.

Modificările respective trebuie aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală, precum și Codului de infracțiuni administrative. Proiectele de lege au fost deja trimise spre examinare Guvernului și Curții Supreme.

În special, se propune completarea Articolului 280 din Codul Penal („Îndemnuri publice la activități extremiste”), p. 2 – „Încălcarea integrității teritoriale a Federației Ruse”. Se propune ca pedeapsa pentru aceste infracţiuni să se stabilească cu închisoarea de la șase până la zece ani.

Pentru atacurile aduse la adresa integrității teritoriale se va trage la răspundere sub aspect administrativ: pentru cetățeni – amenzile vor fi de la 30.000 până la 60.000 de ruble, pentru funcționari de stat – de la 60.000 până la 100.000 de mii, pentru persoane juridice – de la 200.000 până la 300.000 de ruble. Acţiunile repetate aduse la adresa încălcării integrității teritoriale vor atrage răspundere penală – amenzi de până la 400.000 de ruble sau până la patru ani de închisoare. Duma de Stat a Rusiei a elaborat trei proiecte de lege privind protecţia integrităţii teritoriale a Rusiei.