Evenimentul Zilei > International > Cod Etic la Pentagon: Roboții nu trebuie lăsați să omoare de capul lor
Cod Etic la Pentagon: Roboții nu trebuie lăsați să omoare de capul lor

Cod Etic la Pentagon: Roboții nu trebuie lăsați să omoare de capul lor

Pentagonul a anunţat luni adoptarea de „principii etice” pentru folosirea de către forţele armate a inteligenţei artificiale.

Măsura are drept scop în special să îi convingă pe angajaţii giganţilor tehnologici americani să colaboreze cu militarii, relatează AFP.

„Inteligenţa artificială va schimba multe lucruri pe câmpul de luptă în viitor, însă nimic nu va schimba angajamentul de neclintit al Americii de a se comporta responsabil şi legal”, a afirmat secretarul american al Apărării, Mark Esper.

Pentagonul, care critică regulat utilizarea poliţienească a recunoaşterii faciale în China, s-a angajat în special să utilizeze inteligenţa artificială în scopuri „explicite şi bine definite”, se arată într-un comunicat.

Aceste echipamente „inteligente”, care obţin singure, prin experienţă, capacităţile necesare de a îndeplini sarcinile care le sunt atribuite, vor fi „fiabile”, iar specificaţiile lor vor fi transparente, dă asigurări armata americană.

De asemenea, ele vor fi „guvernabile”, adică vor putea fi dezactivate în cazul unei funcţionări necorespunzătoare.

Chestiunea armelor autonome rămâne un subiect de dezbatere în cadrul Pentagonului, unde principiul de bază este că fiinţa umană trebuie să deţină controlul, adică maşina nu poate lua decizia de a trage asupra unei ţinte.

Aceste principii au fost definite după 15 luni de consultări cu reprezentanţi ai giganţilor tehnologici americani, ai marilor universităţi şi ai administraţiei, sub conducerea lui Eric Schmidt, fost vicepreşedinte al consiliului de administraţie al Google.

Sub presiunea angajaţilor săi, Google a renunţat în 2018 la un contract cu Pentagonul menit a ajuta dronele să distingă mai bine obiectele de oameni cu ajutorul inteligenţei artificiale, un proiect numit „Maven”.

„Dacă am fi avut principiile etice privind inteligenţa artificială în urmă cu trei ani (la lansarea proiectului Maven) şi dacă am fi fost transparenţi în legătură cu ceea ce încercăm să facem, poate că rezultatul ar fi fost diferit”, a comentat generalul Jack Shanahan, responsabil cu inteligenţa artificială în cadrul Pentagonului, presei prezentând noile principii.