Pro-occidentalii strang randurile sub asaltul filorusilor.
Zeci de mii de ucraineni au iesit sambata in strada pentru a cere dizolvarea parlamentului sau, dimpotriva, mentinerea sa in forma actuala, in cadrul a doua manifestatii paralele desfasurate in centrul capitalei.
Chiar cu cateva ore inaintea demonstratiilor, presedintele Viktor Iuscenko declarase: „In cazul in care majoritatea nu se incadreaza, din nou, in limitele Constitutiei, voi semna decretul de dizolvare a parlamentului”. Presedintele s-a referit la manevrele coalitiei guvernamentale proruse de a-si intari majoritatea parlamentara prin atragerea de deputati din cadrul opozitiei prooccidentale.
Cei care au dat semnalul protestelor au fost sustinatorii guvernului condus de Viktor Ianukovici. Peste 20.000 de oameni s-au strans in piata Europa, arborand pancarte pe care scria „Nu permitem dizolvarea parlamentului” sau „Dizolvarea parlamentului este o crima”.
De cealalta parte, o multime estimata la vreo 70.000 de oameni a demonstrat in faimoasa piata a Independentei, leaganul revolutiei portocalii din 2004, cerandu-i presedintelui sa dizolve parlamentul. La mitingul de pe Maidan, cum este numita piata, au participat atat sustinatori ai formatiunii prezidentiale Ucraina Noastra, cat si ai Blocului Iulia Timosenko. „Nu este dreptul presedintelui de a dizolva parlamentul, este chiar obligatia sa”, a spus Iulia Timosenko.
Iuscenko si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea ca Ianukovici incearca sa-si consolideze majoritatea, astfel incat sa ajunga sa dispuna de 300 de mandate din cele 450 ale actualului parlament.
In aceasta situatie, coalitia lui Ianukovici ar deveni suficient de puternica incat sa treaca peste orice veto prezidential si sa opereze modificari constitutionale. Numai in cursul lunii trecute, 11 parlamentari ai opozitiei au trecut de partea puterii, o incalcare flagranta a legii ce interzice migratia parlamentarilor.
O alegere dificila
Dizolvarea parlamentului ar fi riscanta pentru presedinte deoarece sondajele arata ca pro-occidentalii nu sunt siguri ca vor obtine majoritatea la un nou scrutin. Alegerea unui parlament in care nicio formatiune nu ar dispune de suficiente mandate pentru a se impune ar aduce Ucraina din nou in situatia de acum un an, cand fostii aliati portocalii au pierdut luni intregi in certuri inainte de a recunoaste ca nu pot forma o majoritate, deschizand drumul pentru revenirea la putere a lui Ianukovici. Pe de alta parte, daca Iuscenko nu dizolva parlamentul exista riscul ca manifestatiile de protest sa degenereze in tulburari civile si violente.