Evenimentul Zilei > Politica > Coaliţia anti-Băsescu prinde contur
Coaliţia anti-Băsescu prinde contur

Coaliţia anti-Băsescu prinde contur

Cu opt luni înainte de alegeri, în spatele adversarilor preşedintelui se încolonează politicieni şi oameni de afaceri, împreună cu resursele lor.

La sfârşitul anului, Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Călin Popescu- Tăriceanu sau Crin Antonescu se vor confrunta pentru fotoliul de la Cotroceni. Ceea ce în urmă cu puţin timp părea o competiţie cu câştigător deja cunoscut s-a transformat într-o bătălie decisivă, echilibrată prin transferul de resurse financiare şi mediatice în tabăra contracandidatului lui Traian Băsescu. Sondajele îl cotează pe actualul preşedinte cu prima şansă.

Are sprijinul unui partid aflat la guvernare care, în plus, deţine şi conducerea guvernului. PDL, asemenea PSD, a devenit o maşinărie electorală bine organizată, iar prezenţa la guvernare îi oferă capacitatea de a pune în mişcare importante resurse financiare. PDL are tot interesul să se implice total în această campanie prezidenţială. Fără Traian Băsescu la Cotroceni, PDL ar putea să dispară în opoziţie în secunda doi.
 
Geoană: PSD, Voiculescu, Vîntu şi Guşă

La PSD situaţia este clară: Mircea Geoană va fi candidatul pentru Cotroceni. Chiar dacă, deocamdată, oficial nu a fost încă desemnat prezidenţiabilul, iar rolul pare a fi disputat de Mircea Geoană şi Adrian Năstase, ultimul a pierdut bătălia. Desemnarea lui Geoană este o chestiune de câteva săptămâni. Deja liderul PSD şi-a luat în serios rolul.

Avantajul lui Geoană este că are în spate un partid mare şi bine organizat. Baronii îşi vor vărsa tributul intrării la guvernare direct în conturile de campanie. Maşinăria electorală a PSD funcţionează bine în principal în mediul rural, de acolo de unde şi „recoltează” marea masă a votanţilor.

Problema principală a lui Geoană a fost mass-media, dar este pe cale să o rezolve. Ţine aproape Antenele lui Voiculescu. Sorin Ovidu Vîntu i-a promis sprijinul şi i l-a „împrumutat” pe Cosmin Guşă pe post de consilier electoral.

Geoană va avea greutăţi în a vorbi credibil pe două voci. Pe deoparte va trebui să pozeze în lider al coaliţiei de guvernământ, pe de altă parte va trebui să îl atace pe Traian Băsescu, „patronul” coaliţiei. Acest efort de dedublare l-ar putea costa în privinţa credibilităţii.

Jocul lui Patriciu în PNL

Liberalii vor decide vineri, la Congres, cine îi va conduce. Călin Popescu- Tăriceanu sau Crin Antonescu. Totodată cel care va fi ales preşedinte al PNL va deveni şi candidat pentru Cotroceni. Oricare dintre ei va fi, un cuvânt important prin resursele financiare şi mediatice pe care le poate pune în mişcare va avea Dinu Patriciu. Omul de afaceri liberal, un sponsor tradiţional al con fruntărilor politice, se poziţionează şi el, cum era de aşteptat, în tabăra adversarilor lui Traian Băsescu.

Deşi liberal, Patriciu nu se arată încântat de nici unul dintre posibilii candidaţi ai PNL la preşedinţie. Portretul- robot schiţat de el nu cores punde nici lui Crin Antonescu, nici lui Tăriceanu. „Ar trebui să fie un om mai tânăr, în jur de 40 de ani, un tehnocrat, priceput în economie, un om care să ştie să judece relaţia între politică şi economie, să vină din mediul de afaceri, să ştie bine două-trei limbi străine, să aibă experienţa relaţiilor internaţionale”, spune Patriciu.

Cu toate acestea, omul de afaceri liberali s-ar mulţumi cu Crin Antonescu. În cazul în care candidatul PNL nu va intra în turul 2, este de aşteptat ca omul de afaceri liberal să-şi reorienteze resursele către rivalul lui Traian Băsescu.

Cartelul anti-Băsescu


Interesul îndepărtării lui Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni i-ar putea uni pe toţi adversarii actualului preşedinte. Fie că în turul al doilea intră Mircea Geoană, fie că intră candidatul PNL, este de aşteptat ca ambele partide să-şi dirijeze electoratul pentru un vot anti-Băsescu. Necunoscută rămâne ponderea influenţei pe care o vor avea astfel de indicaţii de vot asupra propriului electorat. Cel puţin în zona liberală, electoratul nu este atât de dirijabil pentru un vot anti-Băsescu. Dovadă şi referendumul pentru suspendarea preşedin telui. Dacă în finală se vor confrunta Băsescu şi candidatul PNL, interesul PSD de a rămâne la guvernare va face ca maşinăria electorală social-democrată să nu se mai mobilizeze pentru schimbarea preşedintelui.

IMPREVIZIBILUL

Sorin Oprescu, candidatul-surpriză

Nu este de exclusă o candidatură a lui Sorin Oprescu. „Independentul” ar putea intra pe ultima sută de metri în competiţia pentru Cotroceni, aşa cum a făcut-o şi vara trecută când s-a înscris pentru Primăria Capitalei.

În ultima sa declaraţie pe această temă, Oprescu a spus că nu candidează şi din acest motiv şi-a „supărat toţi prietenii”, precizând că în această categorie intrau şi „oameni de afaceri”. Unul dintre prietenii pe care se pare că i-a supărat este Sorin Ovidiu Vîntu. Poziţionarea lui SOV în spatele lui Geoană este considerată un semn că mogulul a eşuat în a-l convinge pe Oprescu să candideze. Tot din cauza acestei supărări, primarul Capitalei a început să fie tocat în mass-media controlată de Vîntu.

CITIŢI ŞI:

CĂLIN HERA: Geoană şi Băsescu sar coarda