Evenimentul Zilei > Actualitate > Elan Schwartzenberg, despre Realitatea TV: „Nu intrăm în faliment. Scopul procedurii e apărarea societăţii”
Elan Schwartzenberg, despre Realitatea TV: „Nu intrăm în faliment. Scopul procedurii e apărarea societăţii”

Elan Schwartzenberg, despre Realitatea TV: „Nu intrăm în faliment. Scopul procedurii e apărarea societăţii”

Acţionarul majoritar al Realitatea Media, Elan Schwartzenberg, a explicat astăzi, într-o conferinţă de presă, ce schimbări vor avea loc în cadrul companiei Realitatea TV.

„Nu intrăm în insolvenţă şi nu intrăm în faliment. Este vorba de o procedură de reorganizare judiciară care durează aproximativ trei ani şi este cea mai convenabilă în acest moment. Scopul procedurii este apărarea societăţii. M-a sunat Camelia Voiculescu şi mi-a oferit ajutorul. Gestul acestei doamne mi-a arătat că poate exista şi la noi o competiţie reală”, a afirmat Elan Schwartzenberg.
Patronul Realitatea TV a mai declarat şi faptul că „domnul Ghiţă este de acord cu reorganizarea judiciară. Mi-a propus să facem un parteneriat, să împărţim acţiunile şi să aducem un nou management. Iau în calcul această variantă”.
Schwartzenberga mai afirmat şi faptul că vor exista restructurări în cadrul trustului în urma acestor schimbări.
„Sunt cel mai mare creditor al Realităţii”, a mai adăugat Schwartzenberg.
Problemele trustului Realitatea Media au început din 2009, când mai mulţi parteneri de afaceri au solicitat, în instanţă, obligarea societăţii la plata datoriilor. Un număr de 27 de cereri de intrare în insolvenţă au fost înregistrate la tribunal în ultimii doi ani.
Ultima a fost depusă pe 2 septembrie, chiar din partea acţionarului majoritar Elan Schwartzenberg, şi are termen de judecată mâine. Dacă solicitarea va fi admisă, managementul societăţii va reveni unui administrator judiciar independent.
Ghiţă ştie, dar nu se predă
Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV, a declarat pentru "Evenimentul Zilei": "Am aflat de această cerere de insolvenţă şi cred că prima discuţie trebuie să fie între acţionarul majoritar şi administratorul firmei. Ştiam de această opţiune.Cererea de insolvenţă este o etapă în viaţa unei companii".
Întrebat cum va gestiona această situaţie în calitate de manager, Ghiţă a răspuns: "Nu e o chestiune simplu de administrat, dar ca manager îmi voi da silinţa să ţin lucrurile în picioare. Eu mi-am respectat condiţiile cu privire la rating. Realitatea aparţine spectatorilor. Spectatorii sunt singurii proprietari ai Realitatea TV".
Evacuaţi de RAAPPS
Pe 7 iulie 2011, instanţa stabilea că Realitatea Media trebuie să plătească Regiei Autonome Administraţia Patromoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) suma de 592.948 de lei, reprezentând chiria pentru spaţiile din Piaţa Presei Libere. În acelaşi dosar şi la aceeaşi dată, judecătorii au hotărât evacuarea societăţii din spaţiile închiriate, mai exact de pe 916 metri pătraţi şi din mai multe zeci de camere.
Motivul: "lipsa titlului locativ". Alţi creditori: Gecad Net cu 151.550 de lei, la care se adaugă 44.844 de lei penalităţi, Media Mall – 3.277.792 de lei, PSV Trust Security, parte a concernului PSV Company, Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artişti lor Interpreţi – 1.529.779 de lei, agenţia de presă Reuters – 60.000 de lei, SC Attica Media RMN – 180.000 de lei, Societatea Naţională de Radio comunicaţii – 365.802 de lei şi SC Coresi cu 2.800.000 de lei.
Precedentul Caţavencu
Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, Realitatea Media avea, în 2010, o cifră de afaceri de 97.478.331 de lei, pierderi de 86.205.211 de lei, datorii de 308.518.552 de lei şi 796 de angajaţi. În urmă cu un an, Tribunalul Bucureşti aproba intrarea în faliment şi dizolvarea societăţii SC Caţavencu SA. Ulterior, bunurile acesteia au fost scoase la licitaţie. Elan Schwartzenberg nu a dorit să facă niciun comentariu cu privire la acestă mişcare surprinzătoare, rezumându-se să transmită că va susţine astăzi o conferinţă de presă.
"Nu e o chestiune simplu de administrat, dar ca manager îmi voi da silinţa să ţin lucrurile în picioare. Eu mi-am respectat condi ţiile cu privire la rating.”
SEBASTIAN GHIŢĂ, administrator Realitatea TV

BĂTĂLIA POSTURILOR DE ŞTIRI
Realitatea TV, perdantă în Prime Time
În luna august, Realitatea TV a ocupat locul trei în topul televiziunilor cu cele mai bune audienţe (după Pro TV şi Antena 1), însă numai în cazul cifrelor calculate pentru întreaga zi (rating de 1,1% – 131.000 de telespectatori).
În schimb, în Prime Time (intervalul de maximă audienţă, cuprins între orele 19.00 şi 23.00), Realitatea TV a căzut pe locul cinci (1,8% rating – 208.000 de telespectatori), fiind întrecută de Antena 3 (2.0% rating – 226.000 de telespectatori) şi TVR 1 (1,8% rating – 213.000 de telespectatori).
De cealaltă parte, deşi s-a situat cu două trepte în faţa Realităţii în Prime Time, Antena 3 s-a poziţionat în spatele postului concurent pe întreaga zi. Tot în luna august, postul B1 TV a obţinut o audienţă de 0,4% (49.000 de telespectatori) în Prime Time şi de 0,2% (27.000 de telespectatori) pentru întreaga zi.
CITIŢI ŞI:

  • Realitatea TV intră în faliment. VEZI declaraţia lui Sebastian Ghiţă
  • Elan Schwartzenberg: "Am acces la fonduri de până la 100 de milioane de euro pentru administrarea Realitatea TV"
  • Elan Schwartzenberg este noul proprietar al Realitatea TV. El va deţine 92% din acţiuni
  • Realitatea Media, îngropată în procese şi datorii