Evenimentul Zilei > Actualitate > Un clujean, vicepreședintele Judecătoriei din Goteborg
Un clujean, vicepreședintele Judecătoriei din Goteborg

Un clujean, vicepreședintele Judecătoriei din Goteborg

Clujeanul Claudiu Rusu, vicepreședintele Judecătoriei Goteborg, susține că legile din România sunt mult prea stufoase și că din această cauză există mult nemulțumiri la adresa actului de justiție.

“În Suedia toate legile sunt simple. Toate codurile sunt cuprinse într-o carte care are 1.600 de pagini. De exemplu, partajul între soți se rezolvă totul foarte repede. Dacă este un conflict vin la judecătorie și cer un mediator care cheamă părțile și se întâlnesc și se discută despre partaj. Dacă unul nu este de acord atunci vin la judecătorie și totul se termină destulde repede”, spune Claudiu Rusu.
Sistemul juridic din România nu poate fi comparat cu cel din Suedia, unde totul funcționează foarte bine iar durata unui proces, fie el și foarte complicat, este foarte redusă. O altă diferență majoră este felul cum se judecă în Suedia față de România.
“În Suedia, la primul termen toate părțile sunt obligată se prezinte toate probele și nu se mai pot aduce altele. Noi le numim dezbateri pregătitoare iar după ce toate probele sunt prezentate și de o parte și de altă începe procesul care de obicei ține foarte puțin. Eu, de exemplu, intru cu maxim cinci dosare în sala de judecată dar depinde foarte mult de complexitatea procedurilor supuse judecății”, a mai spus Rusu.
A jucat polo până la 48 de ani
Actualul judecător suedez s-a născut la Cluj în anul 1949, într-un cartier situat în apropierea gării. Amintirile acelor vremuri îi sunt ca o amprentă vie. În paralel cu școala, Claudiu Rusu a început antrenamentele la echipa de polo a orașului.
“Eu jucam handbal iar într-o vară fratele meu mi-a spus să mă duc la polo pentru că așa mă voi putea bălăci pe gratis. Mi-a plăcut atât de mult încât am stat 34 de ani ca jucător iar mai apoi antrenor. De altfel sportul m-a ajutat foarte mult în viață”, afirmă Rusu.
În anii regimului comunist de maximă duritate, Rusu a început antrenamentele într-un bazin de apă din complexul Clujana care era încălzit cu apă fiartă care era folosită la prelucrarea pieilor de animale destinate fabricii de încălțăminte. “La un moment dat apa era verde de atâtea chimicale și dacă ieșeai din bazin puteai scrie pe piele cu degetul pentru că se vedea ce scrii. Ne-am obișnuit și cu asta pentru că omul se obișnuiște cu greul”, mai spune clujeanul.

Cu echipa de polo Voința din Cluj Napoca, Claudiu Rusu a obținut cele mai mari rezultate. Cu timpul a fost selectat la echipa națională de polo a României și a participat la trei ediții ale Jocurilor Olomice, campionate mondiale sau europene.
A fugit în Suedia și a ajuns antrenorul echipei naționale
După ce a absolvit cursurile făcultății de drept din Cluj, Claudiu Rusu a activat ca și avocat în baroul Cluj iar în paralel s-a antrenat intens cu echipa națională de polo a României.
“Cu echipa am tot umblat în străinătate, iar la un moment dat mi-a venit ideea să rămân afară. În 1982 cu un pașaport de turis am plecat direct în Suedia și nu m-am mai întors. Prima dată am jucat acolo polo și am învățat limba suedeză la toate nivelele inclusiv juridic. Timp de zece ani am dat examene peste examene pentru echivalarea studiilor dar și pentru a ajunge judecător. Eu mi-am văzut de treabă și am aplicat proverbul omul sfințește locul și așa am reușit. În Suedia nu poți ajunge judecător decât după ce treci trei de trei examene foarte grele, stagiar, fiscal și asesor. Toate aceste examene trebuie să le iei cu nota maximă, 20, altfel nu ești considerat admis. După fiecare etapă trebuie să faci practică la tribunal, iar mai apoi primești numirea în funcție de locurile care există în sistem. Ca să activezi ca judecător trebuie să te accepte guvernul. La mine a fost un pic mai greu pentru că eram străin, dar nu am simțit nicio piedică și totul a fost super bine. Acum judec cauze civile”, a mai adăugat Claudiu Rusu.
Claudiu Rusu a fost premiat în cursul zilei de ieri cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj Napoca pentru întreaga activitate sportivă și juridică de excepție.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: