Clienţii au dreptul la despăgubiri dacă sunt prejudiciaţi de agenţiile imobiliare

Clienţii au dreptul la despăgubiri dacă sunt prejudiciaţi de agenţiile imobiliare

Consumatorii de servicii imobiliare, atât cumpărători, cât şi vânzători, vor putea solicita daune materiale de la brokerii imobiliari (membri ai Asociaţiei Brokerilor Imobiliari-ABI) dacă în cazul colaborării cu brokeri, sunt prejudiciați de către aceștia. Brokerii sunt obligați să încheie asigurări profesionale.

Potrivit unui comunicat remis de ABI, brokerii imobiliari acreditaţi care folosesc contracte de prestări servicii standardizate vor fi obligaţi să se asigure profesional. Poliţa de asigurare profesională va acoperi faptele culpabile sau prejudiciile ce pot fi aduse clienţilor, din neglijenţe, omisiuni sau erori provocate în timpul activităţii profesionale.

Plafonul de asigurare este de 10.000 euro, iar numărul de evenimente suportat de asigurare este nelimitat. Există însă posibilitatea de a majora plafonul de asigurare în funcţie de specificul fiecărui client.

Mai mult, asiguratorul va acorda despăgubiri, în limitele răspunderii, pentru sumele compensatorii pe care asiguratul este obligat să le plătească persoanelor păgubite cu titlu de prejudicii, pentru cheltuielile de judecată făcute de persoana păgubită, precum şi pentru cheltuielile de judecată făcute de asigurat în procesul civil.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce priveşte acoperirile suplimentare, asiguratorul acordă despăgubiri pentru costurile de refacere sau înlocuire a documentelor, costurile de înlocuire sau reparaţie a sistemelor de acces ale imobilelor.