Centrul Comunitar Evreiesc din Timişoara a găzduit aseară un concurs inedit de clătite, în cadrul căruia participanţii au preparat clătite şi au povestit publicului diverse istorisiri legate de clătite.
La iniţiativa lansată cu ceva timp înainte pe Facebook au răspuns prezent tinere şi gospodine experimentate, dar şi reprezentanţi ai sexului masculin. Astfel, un concurent a făcut furori cu clătitele umplute cu brânză dulce şi stafide pline de rom (secretul reţetei constă exact în "înromarea" stafidelor cel puţin 48 de ore). "Clătita cu poveste testează talentul culinar, dar şi imaginaţia şi talentul de povestitor", explică Luciana Friedmann, cea care a popularizat pe internet ineditul concurs.
"Făt Frumos cel Clătitos"
Olimpia Cirimpei a fost prima care şi-a povestit clătitele. A adus unele aranjate sub formă de tort, altele cu somon şi unele umplute cu ciuperci. "Clătita e rezultatul dragostei. E primul aliment pe care mi-l amintesc, nu laptele mamei, ci "molcuţa" cu vişine din casa bunicii mele", a povestit tânăra. Olimpia le spus zecilor de timişoreni prezenţi în public cât de variate pot fi reţetele de clătite, de la cele simple, cu magiun şi până la "fandoseala pură", cu somon şi brânză. O altă poveste, a clătitelor cu pireu de castane, decorate cu frişcă şi funze de lămâi, l-a adus în atmosferă pe "Făt Frumos cel Clătitos", copt, cum altfel, într-o tigaie de teflon perfectă şi a făcut apel la o reţetă cunoscută, spunea povestitoarea, "doar servitorilor palatului din Regatul Clătitelor şi restaurantelor de lux din Timişoara". În concurs au intrat şi clătite - obiect, în diferite forme: litere ale alfabetului, un melc, un peştişor, şi alte câteva, realizate cu multă fantezie. Istoria clătitelor
Un număr de 12 concureţi au participat la concurs. Cei mai mulţi dintre ei şi-au "povestit" clătitele, în timp ce alţii s-au mulţumit să invite la degustare. Unii au preferat să facă incursiuni în istorie, astfel că publicul a putut aflat că bunătăţile pe care azi le numim "clătite" se preparau încă de pe vremea romanilor, când erau coapte pe pietre încinse. Alţii şi-au etalat reţetele moştenite din familie, iar cineva a explicat şi "modul de întrebuinţare": "clătita se mânâncă cu mâna, se savurează, se bucură, se iubeşte". Una peste alta competiţia clătitelor povestite a avut menirea să strângă împreună comunitatea. "Îmi place foarte mult să gătesc şi realmente îi iubesc pe oamenii de aici. Mi-aş dori foarte mult ca ei, mai ales cei mai în vârstă, să iasă din atmosfera monotonă în care trăiesc în general. Iar cu lucruri simple, cum e concursul acesta ne bucurăm cu toţii, căci simplitatea e frumuseţea acestui eveniment", a spus Ramona Sîrbovan. Tinerii care au iniţiat evenimentul spun că astfel de întâlniri la care e binevenit orice timişorean vor mai fi organizate.