Asociaţia Memorialul Revoluţiei, din Timişoara, va putea funcţiona în continuare în clădirea de pe strada Emanoil Ungureanu, nr. 8, chiar dacă imobilul a fost retrocedat urmaşilor fostului proprietar.
Asta pentru că asociaţia va ocupa clădirea respectivă în calitate de chiriaş, iar autorităţile locale au promis că vor suporta chiria cerută de proprietari. Mai mult decât atât, primarul Gheorghe Ciuhandu şi-a manifestat intenţia de a cumpăra imobilul de la actualii proprietari. „Aştept de la doamna Margareta Teodorescu să permită Consiliului Local Timişoara să facă uz de dreptul de preempţiune. Voi propune consiliului să răscumpere acea clădire la preţul pieţei. Voi intra cu această propunere în consiliu chiar dacă va trebui să rectific bugetul“, susţine primarul Ciuhandu. În acest sens, edilul a transmis deja proprietarei o scrisoare de intenţie.
„Ne îngrijorează acest provizorat, însă avem speranţe mari din partea municipalităţii care ne-a asigurat de tot sprijinul. Primarul a promis că ne va sprijini cu plata chiriei, considerând că autoritatea publică e obligată să facă acest gest, după ce ne-a concesionat clădirea cu drept de folosinţă gratuită pe o perioadă de 99 de ani, clădire care acum a fost retrocedată“, spune Traian Orban, preşedintele asociaţiei. Chiria lunară pentru imobilul ce găzduieşte Memorialul Revoluţiei este de 2.500 de euro, iar banii ar trebui achitaţi retroactiv, din mai 2007, luna următoare celei în care s-a emis sentinţa definitivă şi executorie prin care imobilul din centrul Timişoarei a fost retrocedat. Potrivit legii, Memorialul Revoluţiei va putea funcţiona aici până în 2012, după acest termen asociaţia fiind obligată să elibereze clădirea. Clădirea de pe strada Emanoil Ungureanu are o valoare pe piaţa imobiliară de cel puţin 1,36 milioane de euro, potrivit agenţilor imobiliari.