Câinii au atacat noaptea. Îngrijitorii au calculat că trebuie să fi fost vreo cinci. Şi, fiind mai mari decât cangurul pitic aflat în îngrijirea grădinii Zoo Bucov, maidanezii l-au devorat până spre dimineaţă. Fără ca vreunul din cei 16 paznici de aici să fi auzit ceva.
Vestea că încă un animal a murit în astfel de condiţii la Zoo Bucov-Ploieşti a ridicat imediat multe semne de întrebare.
Pentru că e al doilea cangur pitic care moare aici în astfel de condiţii. Femela care venise odată cu acesta – în urmă cu vreun an jumătate, prin donaţia unui cetăţean cu grădină zoo privată – fusese găsită moartă acum câteva luni după ce a fost muşcată de şobolani. Conducerea de la Zoo spune că mare lucru n-are ce face. Aruncă vina pe „lipsa de personal” la pază.

Cum l-au găsit

Bogdan Toader, consilier judeţean în Prahova şi director al Parcului Memorial „Constantin Stere”, de care aparţine şi grădina zoologică, a explicat, pentru EVZ, că animalul a fost găsit azi dimineaţă mort, plin de sânge, înconjurat de patru câini vagabonzi. „Doi dintre ei aveau sânge pe la bot, de unde îngrijitorii care au găsit cangurul au tras concluzia că ei l-au ucis. Nu aveau crotal, deci nu erau de la adăpostul de câini de aici”, spune Toader, scoţând din ecuaţie adăpostul pentru câini comunitari care a fost amenajat în zonă.
Cea mai bună concluzie la care cei de la Zoo Bucov au putut să ajungă a fost că micul cangur a fost atacat de mai mulţi câini fără stăpân. De câini, practic, sălbăticiţi în ultima vreme.  Potrivit lui Toader, aceştia umplu pădurea din jur, după ce sunt abandonaţi de oameni.
„Sunt unii care cred că, dacă aici este adăpost, pot să lase câini în pădure. Şi am înţeles şi eu de la alţii că în perioada asta cum a fost cu canicula, cum câinii au stat mai mult singuri, fără mâncare, au devenit agresivi”, încearcă să găsească Toader o explicaţie.
De cealaltă parte, primarul din Bucov, Ion Savu, zice că de fapt adăpostul pentru câini deschis aici de fostul primar nu face decât să-i creeze probleme. „Ne-au umplut de câini de când s-a deschis adăpostul. Vin pe la grădiniţe, pe la şcoli. De ce să-mi aducă mie câini de la Bucureşti aici, dacă eu nu am?”, e supărat primarul.

Probleme cu paza

Bogdan Toader spune că pentru cei 16 paznici angajaţi e aproape imposibil să observe pe timp de noapte ce se întâmplă pe toate cele peste 100 de hectare, câte are parcul. „Legea nu ne permite să angajăm mai mult. Înainte, aici erau 140 de angajaţi, acum sunt 99. E un perimetru destul de vast şi cei 16 paznici practic nu pot fizic să facă nimic”, spune Toader.
Cei doi canguri pitici au venit lângă Ploieşti acum un an şi jumătate. Cele două animale erau în vârstă de cinci ani. Cumva cinic, Toader spune că nu avuseseră timp să devină „o atracţie a parcului”. Şi, când vine vorba de securitatea animalelor în faţa câinilor lăsaţi de izbelişte prin pădure, directorul crede că soluţia ar fi „un gard mai înalt”.
„Pentru că adăpostul unde era cangurul era unul bun. Dar câinii au sărit gardul! Noi o să încercăm să reluăm şi colaborarea cu domnul care a donat cuplul de canguri, poate ne mai dă unul. Pentru că adăpostul este bun, spaţiul este mare. Doar din punct de vedere al pazei avem probleme”, încheie directorul Zoo-Bucova.