Evz.ro te invită să fii reporter EVZ la alegeri şi să ne trimiţi pe adresa reporter@evz.ro neregulile pe care le observi în campanie sau în ziua alegerilor. Câţiva dintre cititorii evz.ro ne-au trimis atât părerea lor în legătură cu acest sistem de vot, cât şi fotografii cu diverse cadouri de la politicienii care vor să îşi "cumpere" cu orice preţ votul electoratului.
Alina G. ne-a mărturisit că o uimesc metodele pe care le folosesc partidele pentru a atrage electoratul la urne.
"Privesc cum în ultima zi de campanie electorala, partidele politice se întrec care mai de care în a se ponegri unul pe altul sau a atrage atenţia electoratului cu tot felul de chestii ciudate. Mergând azi pe stradă în zona Unirii, am primit de la nişte tineri un trandafir inscripţionat cu mesajul “La Mulţi Ani, de la PSD+PC”. Până aici nimic ieşit din comun, însă m-a uimit faptul că acest mesaj este scris pe petala florii".
Andrei T. ne-a trimis felicitarea pe care i-a trimis-o candidata PSD+PC din colegiul 6 Deputaţi, Bucureşti, Rodica Nassar. Aceasta a fost însoţită de un telefon mobil, după cum ne spune Andrei.
Violeta W. ne-a scris: "Am citit cu atenţie cele explicate pe internet referitor la alegerile din acest an, dar am rămas negativ surprinsă să constat că Bucureştiul ar fi trimis pentru diaspora doar 620.000 de buletine de vot, cu motivarea că şi aşa vin cca.70.000 de români la vot! Din câte ştiu eu sunt lejer cca. 4 milioane de români în diaspora! Să presupunem că doar jumătate ar sta în ţara respectivă legal, dar unde sunt 2 milioane de buletine de vot? Şi ceilalţi români, de ce sp nu aibă drept la vot, cp doar au cetăţenie română !!! Este inadmisibil !"
"Având în vedere greutăţile multor români de a se deplasa la centrele de votare, am dori să putem vota şi noi prin corespondenţă, adică tip-scrisoare, aşa cum este posibil în multe ţări din UE şi acest lucru ar fi minunat să aibă loc în viitorul apropiat, adică deja la următoarea votare. Desigur că oamenii ar trebui să fie foarte bine informaţi referitor la deputaţi, senatori, programele partidelor şi aceasta cu aproximativ şase luni înainte de alegeri.
Votarea prin corespondenţă ar putea avea loc cu două săptamâni înainte de alegeri şi multe persoane vârstnice, cu o sănătate precară, ar putea şi ele vota, iar pentru alţii, ce nu au timp şi bani să dea pe biletele de tren, benzina, taxe de autostrăzi, ca să circule sute, poate chiar mii de kilometri, ar fi un avantaj nemaipomenit. Haideţi să privim în jurul nostru şi ideile foarte bune ale altor ţări, să le preluam imediat şi în România şi nu doar în ceea ce priveşte politica!"
Dobrescu F. din Braşov este nemulţumit de faptul că nu poate vota decât în colegiul în care are domiciliul stabil. "Trăiesc în Braşov de 10 ani. Am hotărât să mă stabilesc aici. Între timp m-am căsătorit şi avem 2 copii. În toţi aceşti ani am stat cu viză de flotant. Locuind aici de atâta timp, cunosc destul de bine candidaţii propuşi pentru Parlament. Însă datorita noii legi care nu-ţi mai dă voie să votezi decât în oraşul de domiciliu, practic mi-e imposibil să ajung să votez acolo, din două motive: costul drumului şi al doiela motiv principal este că nu cunosc la fel de bine candidaţii din oraşul de baştină. Eu am fost mereu la vot pentru că mi s-a părut un lucru foarte important. Este pentru prima dată când nu pot participa şi îmi pare extrem de rău."
El are şi o propunere pentru viitorul Legistlativ, care cei care stau mai mult de 3-5 ani într-un oraş cu viză de flotant să poată participa la vot.
Private Joker ne-a semnalat un caz de furt intelectual.
"Profitând de presupusa incultură a electoratului, domnul Petru Andea a încercat să-şi cucerească alegătorii cu o paradă de inteligenţă şi vizionarism, lănsându-şi o cărticică despre naşterea Universului. Problema este că broşura nu e altceva decât un colaj, în care nu sunt precizate sursele de documentare. Teorii consacrate ale unor astrofizicieni celebri apar în text ca şi când i-ar aparţine domnului deputat PSD. Nu există note, bibliografie, semne ale citării. E o sfidare adusă lumii ştiinţei şi legii dreptului de autor".
Ion Hoinaru, din Vancouver
"De noi o fi mai bine că nu avem unde vota? Pe coasta de Vest a Canadei, nu-i posibilitatea de a vota, decât dacă mergem pe coasta de Est, la Toronto. Dar cine poate face asta, că durează numai zborul cu avionul aproximativ zece ore, sa nu mai vorbim de banii necesari (aproximativ 1.000 de dolari) şi de timpul pierdut acolo la secţia de votare.
O fi bine? Eu nu cred. Suntem aici cred peste zece mii de români, care asistăm neputincioşi la ce se petrece în ţara noastră de baştină, unde am dori şi noi să fie ceva mai bine ca acum.
Treaba asta am sesizat-o şi la MAE şi la preşedinţie, încă de pe vremea referendum-ului. O singură promisiune s-a făcut, că se va rezolva, dar nu s-a rezolvat încă. Când se va rezolva treaba asta? De ce pe coasta de Est să fie trei locuri unde românii pot vota şi aici pe coasta de Vest nu-i nici-una? De ce, de ce, de ce? Ne ocupăm numai de cei plecaţi în Italia şi în Spania? Nu cred că este corect".
Un cititor din Deva
"În Deva nu am văzut niciun indicator către locurile amenajate pentru vot. Am încercat să conving câteva persoane cunoscute să meargă la vot, dar în oraş nu există indicatoare care să marcheze locul unde se votează. Nimic nu sensibilizează cetăţenii să meargă la vot, decât pozele imense ale liberalilor. Au bani: Primăria Deva şi Consiliul Judeţean. În fapt, cetăţenii de bun simţ sunt scârbiţi de propaganda pe care o susţin cei care conduc administraţia publică locală".
Liste scurte
"Mă numesc Istvan Dumitru şi locuiesc în Bucureşti, Blulevardul Rîmnicu-Sărat 29, bl. 11 A1 , sectorul 3 şi conform listelor de arondare ar fi trebuit să fie sectia 433, şcoala 87 de pe str. Rîmnicu-Vâlcea. Pe afişul afişat la intrare este trecut în dreptul secţiei 433 Bld Rîmnicu Sărat 20-30. Secţia de votare 433 are liste până la Rimnicu Sărat 26". Bani pentru voturi
"În comunele Lunca Ilvei şi Ilva Mare, din judeţul Bistriţa-Năsăud, microbuzele cu numerele BN 13 EXI, BN 03 FMA si B-41-KDJ, ultimul inscripţionat cu însemnul electoral al PDL, duc lumea la vot, iar in interior li se promit bani în schimbul aplicării stampilei pe candidaţii PDL. După ce oamenii îşi exercită dreptul de vot, oamenii primesc câte 30-50 lei noi".
Adrian Baltag ne-a semnalat faptul că a fost sunat astăzi de la numărul de telefon 0215297102 să meargă să îl voteze pe canditatul PSD Doru Giugulea.
Pîslariu Ioana: În secţia nr. 162 din Şcoala nr 27 Principesa Ileana, de pe strada Maşina de Pâine nr. 65-67, primarul PSD Neculai Onţanu a trimis preşendinţi de secţie de votare minori. Exemplu: Chiricuta Patriciu CNP 1910131440024.
Ioan Trifoi: La Sebeş am văzut buletine de vot gata ştampilate în căsuţa candidatului PSD Gheorghe Feneşer.
Un alt cititor ne-a trimis un sms pe care dânsul l-a primit pe telefon în această dimineaţă. "Te rog eu nu veni la vot! Nepotul meu îţi va fi recunoscător încă patru ani. Mătuşa Tamara". Acesta este textul mesajului.
Fii reporter EVZ la alegeri!
Ai fost vizitat de candidatul din colegiul tău sau ai primit un pachet din partea unui politician care te-ar putea convinge să îl votezi pe 30 noiembrie? Ai observat nereguli în campania unui candidat sau ţi s-a părut că există nereguli în desfăşurarea votării la secţia unde ai mers să îţi exerciţi dreptul de a alege reprezentantul tău în Parlament? Atunci scrie-ne pe adresa reporter@evz.ro şi poţi deveni Reporter EVZ până la sfârşitul campaniei electorale, dar şi în duminica alegerilor.
Fotografiază sau filmează un eveniment inedit, povesteşte-ne în câteva cuvinte ce s-a întâmplat şi te poţi transforma într-un jurnalist de teren. Ne bazăm pe tine ca să ne aduci în atenţie activitatea candidaţilor din colegiul tău, dar şi eventuale demersuri care ar putea contribui la fraudarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.
Vedeţi şi "Incidente la vot"!