Evenimentul Zilei > Politica > Circ pentru a treia funcție în stat. PSD l-a impus pe Marcel Ciolacu în funtea Camerei Deputaților
Circ pentru a treia funcție în stat. PSD l-a impus pe Marcel Ciolacu în funtea Camerei Deputaților

Circ pentru a treia funcție în stat. PSD l-a impus pe Marcel Ciolacu în funtea Camerei Deputaților

Deputatul PSD Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților, după ce forul a vacantat poziția deținută de Liviu Dragnea, ca urmare a condamnării fostului lider social-democrat, de către ÎCCJ, în dosarul angajărilor fi ctive de la DGASPC Teleorman. Scandalurile cu care ne-au obișnuit aleșii neamului nu au lipsit nici de la această întrunire. Liberalii și maghiarii au avut grijă să iasă câștigători la capitolul insulte, în condițiile în care șansele de a-și adjudeca a treia funcție în stat erau oricum mici.

Lidera deputaților liberali Raluca Turcan a fost susținută de către PNL, USR și PMP. Chiar dacă s-a vorbit că alianța PSD-ALDE a pierdut majoritatea la Camera inferioară, acest lucru nu a fost de ajuns pentru Opoziție ca să poată învinge Puterea. Celălalt candidat pentru șefia Camerei Deputaților a fost Kelemen Hunor, președintele UDRM. În lipsa unei posibilități reale de câștig, cei doi contracandidați ai lui Marcel Ciolacu au înlocuit argumentarea cu agresivitatea.

„La pușcărie”, în Camera Deputaților

În timp ce președintele interimar al Camerei, Carmen Mihălcescu, încerca să calmeze spiritele agitate din Legislativ, deputatul PNL Florin Roman a strigat „la pușcarie”, făcând referire la alianța de guvernare PSD-ALDE. Într-un registru apropiat ca agresivitate s-a exprimat și lidera liberală Raluca Turcan, care a acuzat partidele de guvernământ că au confiscat puterea și că nu au înțeles nimic din votul din 26 mai.

„Nu mă voi adresa unei majorităţi parlamentare care nu a înţeles nimic din votul pe care l-au dat românii în 26 mai. Românii şi-au cerut ţara înapoi, românii au condamnat înşelătoria uriaşă de încredere pe care un grup care a confiscat puterea şi în PSD şi în ALDE ne-a furnizat-o în ultimii 2 ani şi jumătate”, a susținut Raluca Turcan, în plenul Camerei Deputaților.

Adevărata utilitate a microfonului

Nici liderul UDRM Kelemen Hunor nu s-a abținut să trimită săgeți în lupta pentru șefia Camerei Deputaților. El a lăsat să se înțeleagă că, spre deosebire de competitorii săi, maghiarii nu se folosesc de microfon pentru a arăta cât de deștepți sunt, ci pentru a găsi soluții.

„Avem de rezolvat o situaţie şi vom restabili echilibrul în Parlament. Noi nu ne folosim de acest microfon pentru a arăta cât de deştepţi suntem, ci pentru a ne apropia de cetăţeni şi a găsi soluţii. În această perioadă, restabilirea echilibrului în Parlament se poate face şi de reprezentantul unei minorităţi naţionale, al UDMR. (…) Reprezentantul Camerei Deputaţilor nu trebuie să fie şef peste ceilalţi deputaţi. Eu cred că persoana mea şi experienţa în Parlament a demonstrat că pot să reprezint Camera Deputaţilor cu onoare”, a spus Kelemen Hunor, președintele UDRM.

Deputatul PSD Marcel Ciolacu este, începând de ieri, al treilea om în ierarhia statului român. El a obţinut 172 de voturi „pentru” şi 120 „împotrivă”, devansându-i pe liberala Raluca Turcan (100 de voturi „pentru” şi 192 „contra”) și pe președintele UDMR Kelemen Hunor (20 de voturi „pentru” şi 272 „împotrivă”.