Ciobănesc german, pensionat

Ciobănesc german, pensionat

Căţeaua Ioga va fi vândută de jandarmii timişoreni fiindcă e emotivă.

Jandarmii timişoreni îşi „pensionează” anticipat unul dintre câinii de intervenţie pentru că este timid. Ciobănescul german va fi scos la licitaţie publică cu strigare pentru ca instituţia să-şi poată recupera banii cheltuiţi pe hrana lui.

Timidă de faţă cu oamenii

Căţeaua Ioga este un ciobănesc german în vârstă de aproape 3 ani, ce provine de la Centrul Chinologic Sibiu. Câinele a ajuns la Inspectoratul de Jandarmi Timiş la vârsta de 6 luni, a urmat perioada de predresaj, apoi s-a întors la Sibiu pentru dresaj, dar a fost respins.

Motivul: Ioga nu s-a putut adapta vieţii cazone, e foarte emotivă şi, atunci când se află în prezenţa multor persoane, se ascunde printre picioarele conductorului (jandarmul cu care face echipă - n.r.).

„În faţa grupurilor de persoane, Ioga dovedea reticenţă, era timidă. Din 1992, de când lucrez aici, e primul câine timid din unitatea noastră. Există, evident, şi o explicaţie: cei de la Centrul Chinologic au chemat câinele la dresaj prea târziu, pentru că au avut ei nişte lucrări acolo”, povesteşte lt. col. Petrişor Păceşilă, ofiţerul care se ocupă de licitaţie.

Chiar dacă devine emotivă când e înconjurată de oameni, Ioga e alegerea perfectă pentru companie şi apărare. „E ideală pentru companie. Răspunde la comenzile «şezi», «culcat» şi «aport», dar, conform standardului, nu îndeplinea criteriile pentru a fi un bun câine de jandarmi”, conchide Păceşilă.

Lăsare la vatră, conform legii

Potrivit legislaţiei, un câine care nu poate participa la nicio misiune trebuie pensionat anticipat, dar numai prin licitaţie publică cu strigare. Anunţul a fost publicat în presa locală. Caietul de sarcini costă 100 de lei. Licitaţia va avea loc pe 8 aprilie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Timiş, iar preţul de vânzare porneşte de la 2.000 de euro.

„Licitaţia va începe de la suma de 8.000 de lei pentru că, în conformitate cu procedurile, la preţul de achiziţie, care a fost 3.700 de lei, se adaugă toată hrana pe care a mâncat-o de când a venit la noi. Până la 18 luni, avea alocaţie pentru hrană puţin pe ste 5 lei, iar apoi, până acum, raţia zilnică de hrană a fost 4,78 de lei”, explică lt.-col. Petrişor Păceşilă.

Dacă pe 8 aprilie nu va licita nimeni măcar 8.000 de lei, la cea de-a doua licitaţie, programată pe 23 aprilie, preţul va scădea la 6.400 de lei. Iar dacă se va ajunge şi la o a treia încercare, atunci preţul va fi de 4.800 de lei. În caz de neadjudecare, Ioga va putea fi donată unei instituţii publice.

Ne puteți urmări și pe Google News