Evenimentul Zilei > Actualitate > Cine sunt vinovaţii pentru eşecul USL la referendum
Cine sunt vinovaţii pentru eşecul USL la referendum

Cine sunt vinovaţii pentru eşecul USL la referendum

După rezultatul plebiscitului de duminică, o serie de lideri social - liberali ar putea plăti costul politic al rămânerii lui Traian Băsescu în funcţie. Principalii responsabili: Antonescu şi Ponta.

Demisia lui Cristian Adomniţei din conducerea PNL, ca urmare a rezultatului referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, a readus în prim-plan întrebarea: cine sunt principalii lideri ai USL care ar trebui să demisioneze după acest eşec?
Cap de listă este Crin Antonescu, cel care a promis, în repetate rânduri, că va ieşi din politică dacă Traian Băsescu se întoarce la Palatul Cotroceni, dar, nu dă semne că îşi va ţine cuvântul.
O "boală" care se ia
Un alt lider PNL care ar trebui să demisioneze este şi şeful campaniei electorale a liberalilor, Relu Fenechiu, care, în ciuda promisiunilor repetate că va demisiona din conducerea partidului, se pare că a renunţat la această idee, precizând că lasă discuţia despre demisia sa la aprecierea colegilor liberali.
Sunt şi alţi lideri ai PNL din această campanie care ar trebui să ia în considerare varianta retragerii. Printre ei, preşedintele interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, dar şi vicepreşedinţii liberali, Mihai Voicu şi Varujan Vosganian. Marţi, Vosganian a dat indicaţii, în numele USL, Curţii Constituţionale privind "modul în care ar trebui să-şi întemeieze decizia" legată de referendum.
În PSD, din postura de lider al partidului, Victor Ponta este principalul responsabil pentru faptul că referendumul va fi, cel mai probabil, invalidat. Premierul şi-a asumat un rol activ în actuala campanie electorală.
Miercurea trecută a fost chiar ghidul unui grup de jurnalişti pe care i-a dus la Vila Dante din Cartierul Primăverii, despre care a susţinut că ar fi fost pregătită pentru Traian Băsescu, iar, în ziua referendumuli, RA-APPS, regie aflată în subordinea sa, a organizat Ziua Porţilor Deschise la imobilul de protocol.
Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, este şi el unul dintre responsabili. De altfel, el este cercetat pentru că a cerut şefilor de secţii de votare să-i dea raportul prezenţei la urne şi este acuzat că a solicitat preşedinţilor secţiilor de votare ca, de la ora 21, să-i scoată din secţii pe reprezentanţii PDL. Şi "greii" Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu, "artizani" ai suspendării lui Traian Băsescu, şi-ar putea asuma eşecul referendumului.

Motivele pentru care USL insistă că plebiscitul a fost valid

Cu o prezenţă la vot de doar 47,23%, preşedintele Traian Băsescu se va întoarce, cu siguranţă, la Cotroceni. În consecinţă, USL a anunţat, pe mai multe voci, că lucrează la un document prin care va explica CCR de ce trebuie validat referendumul.
Principalul argument invocat este acela că referendumul a fost organizat folosindu-se statistici învechite, drept pentru care cvorumul ar fi fost, de fapt, îndeplinit. Mai exact, conform unui document prezentat de senatorul PSD, Dan Şova şi obţinut de la Institutul Naţional de Statistică (INS), numărul persoanelor cu drept de vot, în urma recensământului de anul trecut, este de
16. 527. 971 şi în aceste condiţii, cvorumul necesar validării referendumului este de 8. 283.981
. Având în vedere că la urne, conform datelor BEC, au participat 8.455.336 cetăţeni, referendumul ar fi validat, susţine USL.
Principalul scop al acestui demers este mascarea eşecului politic al Uniunii determinat de rezultatele votului de duminică. O discuţie despre numărul persoanelor cu drept de vot acoperă dezbaterea publică despre faptul că planurile USL de a controla şi Palatul Cotroceni au fost năruite din cauza incapacităţii de a aduce la vot 50% plus unu din populaţia cu drept de vot a României.
În al doilea rând, USL încearcă să prevină demobilizarea electoratului propriu, care ar putea fi afectat de rezultatul referendumului, mai ales cu doar câteva luni înainte de alegerile legislative. Acreditarea ideii că de fapt, listele electorale nu au fost actualizate şi deci, referendumul nu a fost validat din motive tehnice îi păstrează pe votanţii USL mobilizaţi. "Dezamăgirea" politică nu se va produce brusc, ci treptat, pe fondul păstrării unei stări de nemulţumire populară în stare latentă.
CITIŢI ŞI:

  • Cristian Adomniţei a demisionat din BPN al PNL. Ce lideri USL ar trebui să mai demisioneze
  • Crin Antonescu: "În fond, Traian Băsescu a fost demis" PLUS ce a răspuns când a fost întrebat dacă demisionează
  • Victor Ponta: "Domnul Băsescu va reveni în biroul său"
  • VEZI ce a spus Traian Băsescu despre documentul pe care îl pregăteşte USL pentru CCR
  • CUM se gândesc liberalii să valideze REFERENDUMUL