Agricultura şi industria, care s-au confruntat cu o scădere bruscă a activităţii, au avut cea mai mare contribuţie la reducerea PIB cu 6,2%.
Agricultura şi industria sunt domeniile unde activitatea a scăzut cu peste 10% în primul trimestru. Astfel, aceste sectoare au contribuit cel mai mult la intrarea României în recesiune tehnică. Economia noastră a scăzut cu 6,2% în primul trimestru, faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Aceste date sunt diferite faţă de anunţul iniţial, când specialiştii Statisticii au estimat că, în primul trimestru, România a înregistrat o recesiune de 6,4%. Statul a adunat mai puţine impozite Cele mai mari reduceri ale activităţii în primele trei luni ale acestui an au fost consemnate în sectorul industrial, de peste 11%, urmat de o scădere de 10,9% în agricultură, silvicultură şi piscicultură. De asemenea, în perioada analizată, s-a redus drastic şi volumul impozitelor colectate la bugetul de stat.
Conform INS, impozitele nete pe produs au scăzut cu 9,4%. În acelaşi timp, afacerile din comerţ, repararea automobilelor şi a articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi comunicaţii au înregistrat un recul de 7,6%.
Alte domenii care au suferit o scădere cumulată de 3,8% sunt activităţile imobiliare, financiare, de închirieri şi serviciile pentru firme. Cu toate dificultăţile din economie, există totuşi domenii care au reuşit să crească în primul trimestru.
Contrar aşteptărilor, sectorul construcţiilor şi-a mărit activitatea cu 4,7%. Iar alte servicii au crescut cu 3,1% în primele trei luni din 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru întregul an, Comisia Naţională de Prognoză estimează o contracţie a economiei de 4%.
Aceleaşi prognoze privind evoluţia economiei României au fost publicate şi de Comisia Europeană. Specialiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI) sunt mai pesimişti şi se aşteaptă ca PIB-ul României să scadă cu 4,1% în 2009 faţă de 2008.
În privinţa momentului revenirii pe plus, Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, a declarat, citat de Mediafax, că evoluţia economiei în următoarele trimestre va depinde atât de politicile interne, cât şi de contextul global, însă economia va intra în teritoriu pozitiv „numai” în al doilea semestru din 2010. Cum a evoluat economia în primul trimestru