Înainte ca femeile să aibă drept de vot în America, fiecare oraș decidea dacă femeile aveau voie să intre în politică. Una dintre zonele în care femeile puteau vota și candida pentru funcții, era Argonia.

Cu toate acestea, unii bărbați nu considerau că femeile ar trebui să intre în politică. Susanna Salter a reprezentat un motiv pentru enervarea acestora, deoarece era liderul unui grup local și un activist pasionat. În efortul depus pentru a o umili pe Susanna Salter și de a descuraja alte femei să urmeze această cale politică, a fost adăugată candidatura sa pentru funcția de primar.

Cu toții au crezut că va pierde alegerile, însă, surpriza a venit atunci când Salter a câștigat.

Cum a devenit activistă Susanna Salter?

Susanna Madora Kinsley s-a născut la data de 2 martie 1860, în Lamira, Ohio. Aceasta a fost crescută într-o familie de descendenți ai coloniștilor englezi. Când aceasta împlinise vârsta de 12 ani, familia ei se mutase în Kansas și se stabilise lângă Silver Lake. Câțiva ani mai târziu, a urmat cursurile Colegiului agricol de stat din Kansas. Din păcate, boala a forțat-o să renunțe.

După ce l-a cunoscut pe viitorul său soț, cei doi s-au mutat în Argonia. În 1885, tatăl Susanei devenise primul primar al orașului, iar soțul ei, își găsise un loc ca funcționar al orașului. În tot acest timp, Susanna începuse să se implice în politică cu ajutorul soțului ei. De asemenea, a fost interesată de Uniunea Femeilor Creștine, alăturându-se acestei organizații și devenind liderul acesteia. Acesta a fost un motiv pentru care a devenit ținta unora dintre bărbați.

În momentul în care aceasta s-a alăturat grupului, a militat împotriva cerinței bărbaților de a consuma alcool. Astfel, cei nemulțumiți, au elaborat un plan. Întrucât majoritatea candidaților s-au înscris pentru funcția de primar, au profitat de această ocazie pentru a reuși să înlocuiască liderul Uniunii Femeilor Creștine și au decis să o propună pe lista candidaților, conform allthatsinteresting.com

Rescrierea istoriei

Susanna Salter habar nu avea de această candidatură, până când reprezentanții Partidului Republican au venit la ea acasă să-i comunice acest lucru. În ciuda șocului, Salter a decis să urmeze această cale. 

În urma voturilor, aceasta a reușit să câștige cu o majoritate de două treimi, devenind prima femeie primar din istoria americană, cât și una dintre puținele femei care deținea orice fel de funcție politică la acea vreme. Însă, aceasta a ocupat poziția de primar doar un an, refuzând să fie realeasă. 

Timpul pe care l-a petrecut în funcția de primar a atras foarte mulți reporteri în jurul ei, care se deplasau în oraș pentru a o vedea în acțiune și pentru a decide dacă ar trebui alese femei primar și în alte orașe. Salter și-a îndeplinit exemplar toate sarcinile, câștigându-și reputația datorită inteligenței sale. 

După încheierea mandatului, Salter a rămas în Argonia cu familia sa, până în 1893, când s-au mutat în Oklahoma. Va rămâne acolo, ducând o viață relativ liniștită, până când a murit la vârsta de 101 ani, în 1961.