Bucureştenii preferă certurile în familie decât terapia pe banii primăriei. Numai doi bărbaţi au apelat la consilierea psihologilor.
Doar doi agresori familiali au apelat la serviciile centrului „O nouă şansă“, deschis în urmă cu o lună, întru ajutorarea lor. În lipsa informaţiilor şi a încrederii în autorităţi, bucureştenii preferă destrămarea familiei, o amendă penală sau una administrativă în loc să trateze cauzele problemelor lor.
Centrul din sectorul 4 este deschis pentru toţi bucureştenii şi ilfovenii cu porniri agresive. Toate serviciile sunt gratuite, indiferent de situaţia financiară a beneficiarului, iar programul de terapie e flexibil.
În centru lucrează patru angajaţi: doi psihologi şi un asistent social, prezenţi permanent, precum şi un consilier pe probleme juridice, care vine la centru la solicitarea beneficiarului. Personalul garantează discreţie absolută întrucât şedinţele se ţin individual - doar pacientul şi un singur specialist, iar camerele sunt ferite de sistemele de supraveghere video. Bărbaţii, împinşi de la spate
Moda mersului la psiholog rămâne doar o poveste desprinsă din filme americane pentru români. Chiar dacă autorităţile s-au gândit că, după Galaţi, Vrancea, Târgu-Mureş şi Cugir, a venit şi rândul Bucureştiului să ofere servicii gratuite agresorilor familiali, beneficiarii programelor nu se înghesuie la terapie.
„Lucrurile merg mai greu la noi. Niciunul dintre cei doi agresori nu a venit din proprie iniţiativă la centru până acum, iar asta se poate explica şi prin confuziile pe care le fac românii între psihologi şi psihiatri“, a explicat Cosmina Simiean, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGAS), de ce acest program a pornit din start cu un handicap.
Simiean spune că, din experienţa celorlalte centre din ţară şi ale celor două cazuri din Capitală, cei care vin la terapie sunt de regulă bărbaţi. Aceştia sunt îndemnaţi, în general, de personalul din centrele sociale pentru apărarea victimelor, unde sunt înregistrate soţiile lor: „De obicei, li se spune că, dacă vor ca soţiile lor să se întoarcă acasă, trebuie să urmeze aceste şedinţe“. Se primesc şi femei mai dure
Pe lângă dezinteresul agresorilor, Cosmina Simiean spune că la penuria de „clienţi“ a centrului contribuie şi proasta organizare la nivelul instituţiilor statului din Bucureşti: „Ar trebui ca Serviciile de Probaţiune, care au în evidenţa lor persoanele care au ispăşit condamnări pentru agresiune, să ne trimită beneficiari, însă lucrurile acestea nu se întâmplă, deocamdată“, concluzionează şefa DGAS.
Spre deosebire de centrul din Galaţi, care este considerat cel mai de succes din ţară, unde sunt soluţionate în medie 30 de cazuri pe lună, iar serviciile sunt contra cost, Simiean spune că gratuităţile acordate bucureştenilor ar putea fi cauza pentru care potenţialii clienţi desconsideră aceste servicii. Ea insistă asupra unei teorii în psihologie, care se bazează pe faptul că atunci când omul scoate bani din portofel este mai interesat ca lucrurile să meargă bine. Totodată, Simiean evidenţiază că centrul nu tratează exclusiv bărbaţii, ci şi soţiile acestora sau mamele cu tendinţe agresive şi care, în loc să ajungă în situaţia de a răspunde în faţa instanţei sau să divorţeze, ar putea să ia în calcul şi varianta unei terapii într-un cadru agreabil.
Unde şi cui vă adresaţi La Centrul de asistenţă pentru agresori „O nouă şansă“, de pe strada Sălcetului, numărul 5, sector 4, pot apela atât bucureştenii, cât şi ilfovenii. Personalul specializat poate fi găsit între orele 9.00-17.00.
Pentru mai multe detalii puteţi suna la numerele de telefon: 313.23.15 şi 315. 58.27 sau puteţi trimite întrebări pe adresa de e-mail: protectiafamiliei@ dgas.ro.