Cine a anunţat primul „A murit Michael”

Cine a anunţat primul „A murit Michael”

Jurnalista Harriet Ryan povesteşte cum a început saga Jackson, în redacţia „L.A. Times”, ziarul care a confirmat cea mai teribilă ştire a ultimilor ani. Ştirea cu cel mai mare impact la nivel mondial, în ultimii ani, are propria ei istorie, în redacţiile ziarelor şi televiziunilor din lumea întreagă.

Însă în locul în care „a fiert” în primele minute după moartea lui Michael Jackson, dând peste cap vieţile şi subiectele jurnaliştilor, ea capătă valenţe de scenariu de film. În istoria internetului nu există o altă veste care să fi ridicat atât de subit şi de puternic traficul în doar câteva minute, iar Harriet Ryan, unul dintre ziariştii de la „Los Angeles Times” care se ocupă de cazul Michael, nu-şi poate aminti un titlu cu un impact similar.

Marţi a fost singura seară, după moartea megastarului, în care Ryan a ajuns acasă înainte de ora 22.00. „În sfârşit, pot să plec mai devreme, să-mi văd şi eu soţul”, spune jurnalista, punându-şi căştile pentru telefon, în cazul în care o sună cineva cât timp conduce până în Beverly Hills.

„Asaltaţi de zvonuri”

Ne puteți urmări și pe Google News

De şase zile, în redacţia celui mai influent ziar din California, cel care a confirmat oficial moartea megastarului, pe 25 iunie, la ora 14.51, „e nebunie”. „Ce se întâmplă şi acum, la şase zile de la moartea lui, e nebunesc. Suntem asaltaţi de zvonuri, se fac zeci de speculaţii, iar noi trebuie să le verificăm pe toate. Până la înmormântare şi după anunţul rezultatului anchetei poliţiei, va fi cu adevărat nebunie”, povesteşte Ryan pentru EVZ.

Specializată pe justiţie şi una dintre cele mai competente voci în procese celebre, ca acela al lui Michael Jackson sau al lui Phil Spector, ea este totodată autoarea unei cărţi publicate în 2006, „Murder in Room 103: The Death of an American Student in Korea - and the Investigators’ Search for the Truth”. Zvonul că starul ar fi suferit un infarct a apărut pentru prima dată pe un site de bârfe mondene, TMZ.com, unul cu un trecut suficient de scandalos încât toată lumea să se îndoiască de veridicitatea lui. „Toţi încercau să verifice informaţia, pentru că nu aveau încredere în TMZ şi căutau o confirmare de la o sursă tradiţională, un ziar de referinţă sau o televiziune”, explică Harriet Ryan. Era 14.44 când TMZ a postat incredibila ştire (starul a fost declarat mort la 14.26).

„În ziua aceea, ceva mai devreme, murise Farrah Fawcett, iar fiul ei, Redmond, care e închisoare, ceruse tribunalului câteva zile afară, pentru funeralii. Eram la tribunal cu mai mulţi ziarişti când am auzit vestea. Şi am început să strig: «O, Doamne, Michael Jackson a făcut infarct!». Într-o clipă, toţi ziariştii au luat-o la fugă”, spune Ryan.

La un pas de colaps

Pe lângă faptul că a declanşat, instantaneu, „o telefoniadă” febrilă, ştirea a fost extrem de dificil de confirmat. „Peste tot unde sunam ni se spunea altceva, ba că nu e bolnav, ba că a murit, ba că e la reanimare, ba în comă. În cele din urmă, am reuşit, dar meritul nu e decât parţial al nostru, el îi aparţine TMZ”, dă dovadă de fair-play jurnalista. Între timp, ma nagerul TMZ, Harvey Levin, nu mai prididea să răspundă la telefoane. „Am primit telefoane de la oricine îţi închipui pe Pământul acesta şi fiecare ne întreba «Sunteţi siguri?». Asta e o întrebare atât de bizară! Evident că da. N-am fi publicat-o dacă nu era adevărat”, remarca zilele trecute, puţin ofensat, Levin.

Internetul a fost în ziua aceea la un pas de colaps: traficul site-urilor de ştiri s-a dublat, pagina de Wikipedia dedicată starului s-a blocat, motorul de căutare Google a perceput fenomenul ca pe un cyberatac, iar pe reţeaua Twitter s-au postat şi 13.000 de mesaje pe secundă. „L.A. Times” s-a ales cu un nou record: 12 milioane de accesări până la finalul zilei de 25 iunie, precedentul fiind de 10,2 milioane, a doua zi după alegerea lui Barack Obama.

O ŞTIRE URIAŞĂ

„La Madonna ar fi la fel”

Dacă în lumea întreagă începea doliul, în redacţia „L.A. Times” se declanşase haosul. „Colegii mei de redacţie au fost emoţionaţi, dar n-a plâns nimeni, nu s-au îmbrăţişat, cum făceau oamenii pe stradă. Pentru noi, era în primul rând o ştire uriaşă”, remarcă Harriet Ryan. Una irepetabilă, ar spune, dar s-ar gândi de două ori.

„Nu ştiu dacă există vreun exemplu asemănător, cu care aş putea compara impactul ştirii acesteia. Probabil povestea lui O.J. Simpson, dar nu-mi dau seama dacă a fost doar în America sau şi în restul lumii. Încerc să mă gândesc la o celebritate a cărei moarte ar produce un impact similar, dar nu prea găsesc un nume. David Beckham? Madonna poate. Da, cu siguranţă, Madonna...”.

FUNERALII

Ceremonie de adio la reşedinţa de la Neverland

Michael Jackson va fi înmormântat, duminică, 5 iulie, la celebra sa fermă Neverland, în cadrul unei ceremonii private, la care va asista numai familia, a anunţat ieri CNN, după ce presa internaţională a vehiculat mai multe variante posibile privind locul înhumării „regelui muzicii pop”.

Trupul cântăreţului urmează să fie transportat, pe parcursul zilei de astăzi, la Neverland, proprietate care se află la 150 de kilometri de Los Angeles, iar mâine sicriul va fi expus public pentru ca fanii să îşi poată lua rămas bun de la idolul lor.

Familia Jackson nu a confirmat însă că megastarul va fi înhumat la Neverland, iar autorităţile din Santa Barbara susţin că, deocamdată, nu au primit nicio cerere oficială referitoare la organizarea funeraliilor, dar că sunt pregătite pentru un eveniment la care sunt aştepaţi peste un milion de fani. Dacă familia lui Michael Jackson aştepta, odată cu cea dea doua autopsie, detalii suplimentare despre moartea megastarului american, rezultatele acesteia au confirmat că artistul nu a murit din cauza unui act criminal şi că folosea frecvent calmante administrate intravenos.

Au apărut însă noi informaţii privind medicamentele pe care megastarul şi le administra şi care ar fi cauzat probabil moartea acestuia.

O nutriţionistă care a lucrat pentru Michael Jackson a dezvăluit că acesta suferea de insomnii teribile şi că i-a cerut un sedativ puternic cu doar câteva zile înainte de a muri.

Michael i-a solicitat Diprivan, medicament cunoscut şi sub numele de Propofol. Anestezicul se foloseşte în anestezii şi poate provoca stop respirator şi cardiac. Cherilyn Lee a refuzat să-i furnizeze substanţa. Megastarul a insistat spunând că a mai folosit medicamentul, la recomandarea unui medic pe care nu l-a numit.

CITIŢI MAI MULTE DESPRE VIAŢA ŞI MOARTEA LUI MICHAEL JACKSON, ÎN CATEGORIA "A MURIT MICHAEL"

Corespondenţă din Los Angeles