Conducerea bibliotecii este bănuită de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Fraudelor că a cumpărat volume rare şi a falsificat documente în care erau menţionate achiziţii de cărţi obişnuite, au declarat miercuri pentru AGERPRES surse din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Printre cei cinci care au fost aduşi în arest la Poliţia Capitalei se află şi fostul director al Bibliotecii până în anul 2013.

Marţi dimineaţă au fost efectuate percheziţii la sediul din strada Mendeleev al Bibliotecii Metropolitane, dar şi în patru judeţe: Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, 16 persoane fiind bănuite de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii.

Prejudiciul estimat până în prezent depăşeşte 5 milioane de lei. În cauză s-a dispus prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra a 12 imobile evaluate la suma totală de 508.746 euro. Totodată, s-a instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri evaluate la suma de 5.485.000 lei.

Managerul Bibliotecii Metropolitane, Florinel Rotaru, a fost demis din funcţie în martie 2013 de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Decizia a fost luată în urma verificărilor Direcţiei de Control şi ale Direcţiei de Audit Intern din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, la solicitarea edilului şef al Capitalei.

Raportul a arătat că multe dintre deficienţele constatate sunt rezultatul unui management defectuos, pe fondul necunoaşterii sau cunoaşterii insuficiente a prevederilor legislative în vigoare, dar şi ineficienţa în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale. Până la organizarea concursului de proiecte de management pentru asigurarea conducerii acestei instituţii, primarul general Sorin Oprescu va desemna o persoană care să preia conducerea interimară, în perioada imediat următoare, preciza la acea dată Primăria Capitalei, scrie Agerpres.ro