Cinci mituri despre fumat

Cinci mituri despre fumat

Teama de ingrasare si lipsa vointei sunt doar cateva dintre pretextele pentru care multi fumatori nu renunta la viciu.

Expertii le demonteaza si ofera solutii. Frica de a nu te ingrasa, amanarea la nesfarsit a momentului din care nu vei mai fuma sau reducerea numarului de tigari sunt mituri din cauza carora inca mai fumezi, desi ai vrea sa renunti. Adevarul este ca fumatorii au cu doua kilograme mai putin decat greutatea normala, deoarece nicotina le accelereaza metabolismul.

Prin urmare, este absolut normal sa te ingrasi cu doua kilograme dupa ce te-ai lasat de fumat. Nu te ajuta cu nimic sa-ti promiti intruna ca de la anul vei renunta la viciu. Mai bine gaseste-ti motivatiile pentru care sa faci acest lucru si gandeste-te din timp la metode pe care sa le aplici cand vei intra in sevraj.

Ma ingras foarte mult daca renunt la tigari. In mod normal, orice fumator care renunta la tigari se ingrasa cu doua kilograme. „Nicotina influenteaza metabolismul, astfel incat fumatorii au cu doua kilograme mai putin decat ar fi normal. Restul kilogramelor in plus pe care un fumator le poate pune dupa ce renunta la viciu apar din cauza ca nevoia de tigara este inlocuita cu alimente, adeseori bogate in calorii”, explica Bogdana Bursuc, psiholog specializat in terapia antifumat.

Unii mananca mai multa carne, deoarece aceasta scade nivelul de adrenalina, altii consuma carbohidrati, care cresc nivelul adrenalinei, in timp ce alte persoane prefera dulciurile, care cresc nivelul de serotonina, mai spune specialistul. Riscul este insa ca, in incercarea de a scapa de o dependenta, sa dobandeasca alta.

Solutia este sa identifici momentele in care obisnuiai sa fumezi si sa inlocuiesti tigarile cu alte obiceiuri. „Daca fumai cand te enerva cineva, vorbeste cu persoana respectiva si spune-i ce te-a deranjat. Daca fumai de plictiseala, fa ceva care sa-ti placa, iar daca aprindeai tigara la intalnirile cu prietenii, joaca-te cu etichetele de pe sticle”, te sfatuieste psihologul.

Vointa inlocuieste medicamentele. Un alt mit este acela ca daca vrei sa te lasi de fumat iti trebuie doar vointa, nu si medicamente. „Vointa are toata lumea. Ceea ce lipseste este insa motivatia, care variaza de la o persoana la alta. Exista insa si fumatori care au si vointa si motivatie, dar care nu fac fata sevrajului. Acestia au nevoie de tratament medicamentos. Dependenta nu este o problema de caracter sau un defect. Exista persoane predispuse genetic la instalarea dependentei de drog. Asa se explica de ce unele persoane pot fuma ocazional o tigara la cateva saptamani, in timp ce altele devin dependente”, afirma Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”.

Pe de alta parte, cei care sustin ca nu se lasa de fumat pentru ca nu au vointa se ascund, de fapt, in spatele unui pretext pentru a nu renunta la tutun.

Fumez tigari light, sunt mai sanatoase. Nu este bine nici sa te amagesti ca inlocuind tigarile pe care le fumezi de obicei cu altele light sau mentolate efectele tutunului asupra organismului vor fi mai slabe. „Cei care fumeaza light inhaleaza mai adanc fumul in plamani si consuma mai multe tigari, din cauza ca trebuie sa-si administreze doza de nicotina cu care s-a obisnuit creierul lor. Tigarile mentolate au un efect anestezic si, pentru ca dau o senzatie de racoare, fumatorul nu mai simte iritarea, dar efectele raman. In plus, arderea mentolului din tigari produce substante cancerigene, in plus fata de cele existente”, mai spune Magdalena Ciobanu.   

O sa renunt la tigari treptat. Renuntarea treptata la fumat nu da rezultate bune deoarece se mentine convingerea ca fumatul este eficient. In plus, de cele mai multe ori se obtine efectul de bumerang. „Dupa o perioada de abstinenta, valoarea tigarilor este mult mai mare, iar fumatorul ajunge sa si le doreasca si mai mult”, mai spune psihologul Bogdana Bursuc.

Ma las de anul viitor sau dupa ziua mea. Nici amanarea repetata a momentului in care vei spune stop fumatului nu te va ajuta sa renunti la viciu. „Cei care tot amana nu sunt pregatiti sa renunte la tigari. Ei nu vad suficiente beneficii, ci mai multe dezavantaje, cum ar fi ingrasarea sau izolarea de cei care fumeaza”, mai spune Bogdana Bursuc.

Solutia este sa vezi care sunt exact consecintele renuntatului la tutun. Un rol important il au si familia si prietenii, ce trebuie sa-i incurajeze pe cei care se lasa de fumat.

Studiu

Fumatul pasiv creste riscul de infarct

Fumatul pasiv creste cu 60a riscul de a face un al doilea infarct in primele 30 de zile la cei care au suferit deja unul, arata un nou studiu realizat de cercetatorii greci de la Harokopio University din Atena. Studiul a fost realizat pe un esantion de aproape 2.200 de persoane, internate in sase spitale din cauza unor atacuri de cord sau angine instabile. 46% dintre acestea au afirmat ca au fost expuse fumatului pasiv la serviciu sau acasa.

Totusi, studiile au mai aratat ca cei mai sensibili la fumul de tigara sunt copiii, batranii si femeile gravide. „Substantele cancerigene se pastreaza pe hainele parintilor fumatori si se transmit mai apoi copiilor, prin imbratisari”, afirma Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru renuntarea la fumat. Gravidele care se expun fumatului pasiv prezinta un risc mai mare de a naste prematur sau copii cu greutate mai mica, din cauza ca nicotina cauzeaza vasoconstrictii la nivelul placentar, iar bebelusul primeste mai putin sange. Ca sa gasesti un medic specializat in renuntarea la fumat, cat mai apropiat de locul unde locuiesti, poti suna la numarul gratuit 08008 - Stop fumat.

Ne puteți urmări și pe Google News