Cinci metode ca să evitaţi tratamentele greşite

Cinci metode ca să evitaţi tratamentele greşite

Nu luaţi medicamente la recomandarea farmacistului, ci a medicului, şi nu uitaţi să-i spuneţi ce vitamine sau alte produse folosiţi.

Una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac cei care au nevoie de medicamente este să meargă direct la farmacie, fără să mai facă un control medical, susţin specialiştii. Pericolul cel mai mare este ca o tuse sau o durere de stomac aparent banală să ascundă, de fapt, o afecţiune mult mai gravă. Specialiştii de la Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) împreună cu medici români vă sfătuiesc ce să faceţi ca să fiţi sigur că tratamentele pe care le luaţi sunt corecte.

Dacă tuşiţi, mergeţi la medic, nu la farmacie. „Farmacistul nu consultă pacientul, deci nu ştie de ce anume ar putea suferi. Sunt persoane care dacă tuşesc se duc la farmacist să le recomande un tratament, dar ele pot suferi de ceva mai grav, cum ar fi o tuberculoză. De asemenea, sunt părinţi care cer sfatul farmacistului dacă micuţului i-au apărut bube pe piept, când de fapt copilul ar putea avea o afecţiune care să necesite analize“, atrage atenţia Călin Ciubotaru, medic de familie. Reţineţi numele medicamentelor. Nu vă mulţumiţi doar cu faptul că medicul vă prescrie medicamente pe reţetă, ci străduiţi-vă să ţineţi minte despre ce produse este vorba. „În acest fel, veţi şti dacă farmacistul vă dă un alt medicament“, spune Cindi Fitzpatrick, de la FDA’s Center for Drug Evaluation and Research.

Puneţi cât mai multe întrebări. „Este important să alegeţi un medic sau un farmacist pe care să nu vă jenaţi să-l întrebaţi cât mai multe lucruri“, vă mai sfătuieşte Fitzpatrick. Întrebaţi-i pe specialişti ce trebuie să faceţi dacă aţi uitat să luaţi o doză de medicamente, dacă trebuie să mâncaţi sau nu înainte de a lua medicaţia, ce efecte adverse pot apărea şi dacă există alimente sau activităţi pe care trebuie să le evitaţi în timpul tratamentului. De asemenea, informaţi-vă şi dacă medicamentele trebuie ţinute în frigider sau la temperatura camerei. Citiţi prospectele şi urmaţi indicaţiile de pe acestea. Înainte să luaţi un medicament, ar trebui să ştiţi când trebuie administrat, în ce doze şi pe ce perioadă. „De regulă, prescrierea unui medicament de către medic include şi informaţii privind administrarea tratamentului. Totuşi, în prospect sunt şi informaţii pe care medicul nu are timp să le mai dea pacientului“, mai spune Călin Ciubotaru. Spuneţi-le medicilor ce OTC-uri sau suplimente nutritive luaţi. Acest lucru este important pentru a evita să luaţi medicamente care ar putea interfera. „De obicei, medicul care consultă îşi întreabă pacientul şi astfel de lucruri, dar este bine şi ca acesta din urmă să coopereze, nu să aştepte să fie chestionat“, afirmă medicul de familie Călin Ciubotaru. Ca să fiţi mai sigur că ţineţi o evidenţă corectă, puteţi să vă notaţi ce medicamente folosiţi şi să luaţi lista cu voi când mergeţi la medic. "Sunt persoane care dacă tuşesc se duc la farmacist să le recomande un tratament, însă pot suferi de ceva mai grav, cum ar fi o tuberculoză.", Călin Ciubotaru, medic de familie

Ne puteți urmări și pe Google News