Evenimentul Zilei > Justitie > Cinci ani de puşcărie pentru senatorul sforar din justiţie
Cinci ani de puşcărie pentru senatorul sforar din justiţie

Cinci ani de puşcărie pentru senatorul sforar din justiţie

Caracatiţa din justiţie a primit o lovitură serioasă după pedepsirea, într-un timp relativ scurt, a unui politician-combinator de top.

Prima fază a procesului care a zguduit din temelii justiţia română s-a încheiat cu două condamnări cu executare şi două cu suspendare.
Senatorul PSD Cătălin Voicu a primit 5 ani de închisoare cu executare, după ce a fost acuzat că a cerut bani pentru a obţine soluţii favorabile în justiţie. Fostul judecător suprem Florin Costiniu a primit trei ani de închisoare cu suspendare.
Soţul preşedintelui de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Viorica Costiniu, s-a pensionat imediat după ce a început urmărirea penală pe numele său, a schimbat roba de judecător cu cea de avocat şi încasează o pensie lunară de 16.000 de lei.
Inculpatul indispensabil 
Alături de Voicu şi Costiniu, alţi doi inculpaţi au fost condamnaţi în primă instanţă. Astfel, omul de afaceri Costel Căşuneanu s-a pricopsit cu patru ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Marius Locic riscă aceeaşi pedeapsă, dar cu executare.
Costiniu, Căşuneanu şi Locic trebuie să plătească câte 60.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. În cazul lui Voicu judecătorii au decis să-i confişte 200.000 de euro şi 119.000 de lei la care se adaugă 60.200 de lei cheltuieli de judecată.
În ciuda acestor pedepse, Voicu deţine în continuare funcţia de senator, votează şi are posibilitatea să iniţieze legi. Astfel, el a avizat în urmă cu câteva săptămâni numirea în funcţie a noului ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean.
Legături primejdioase
Demnitarul care se visa la un moment dat ministru de Interne este un bun prieten al primarului sectorului 5 din Bucureşti, Marian Vanghelie.
Conform unor înregistrări din dosar, Cătălin Voicu a primit sute de mii de euro de la Căşuneanu şi Locic pentru a interveni pe la diverşi judecători în vederea câştigării unor procese cu miză deosebită.
Intermediarii erau doi magistraţi: Florin Costiniu şi Cristian Jipa, ambii pensionari respectabili în acest moment.
O analiză a "Evenimentului zilei" arată că, în cazul condamnărilor definitive ce au ca subiect magistraţii, judecătorii sunt exigenţi cu colegii corupţi.
Vicepreşedintele Judecătoriei Petroşani, Valentin Popescu, a fost condamnat la doi ani şi jumătate cu executare după ce a luat mită constând într-o partidă de sex de la o femeie – cu 23 de ani mai tânără decât el – al cărei proces îl judeca.
Georgeta Buliga era judecătoare la Curtea de Apel Iaşi când a fost prinsă în timp ce primea 4.000 de euro într- un buchet de flori. A fost condamnată la 4 ani şi jumătate cu executare.
Un procuror din Sibiu, Florin Nicuşor Apostu, a fost condamnat, definitiv, la cinci ani de închisoare în dosarul omului de afaceri Ilie Carabulea.
Din pedeapsa definitivă, senatorului PSD Cătălin Voicu i se va scădea un an şi patru luni, cât a stat în arest preventiv