Evenimentul Zilei > Politica > Cinci ani de puşcărie pentru o ştire falsă
Cinci ani de puşcărie pentru o ştire falsă

Cinci ani de puşcărie pentru o ştire falsă

Deputaţii-jurişti au reintrodus ieri în Codul Penal un articol pe care fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, îl abrogase pe motiv că vizează presa, aducând atingere dreptului de liberă exprimare.

Este vorba de infracţiunea de transmitere de informaţii false, faptă dezincriminată, în 2005, odată cu insulta, calomnia şi defăimarea ţării. Deputaţii, în afară de cei ai PD-L, au fost ieri însă de acord cu propunerea PSD-istului Eugen Nicolicea de a reactiva „infracţiunea“.

Astfel, potrivit articolului adoptat, „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori documente falsificate, dacă fapta e de natură să aducă atingere siguranţei statului sau relaţiilor internaţionale ale României, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani“.

De asemenea, deputaţii-jurişti au votat pentru introducerea în Codul Penal a infracţiunii de înaltă trădare, prevăzută până acum doar de Constituţie, dar nereglementată de niciun act normativ. Aleşii au decis, cu 9 voturi „pentru“ şi 4 „împotrivă“, că fapta prevăzută în Codul Penal la infracţiunea de trădare, dacă e săvârşită de preşedintele României în funcţie, constituie înaltă trădare şi se pedepseşte cu detenţie pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: