Evenimentul Zilei > Politica > Cifre surpriză! Cum stau în sondaje Iohannis și Dăncilă: „Totul se joacă”
Cifre surpriză! Cum stau în sondaje Iohannis și Dăncilă: „Totul se joacă”

Cifre surpriză! Cum stau în sondaje Iohannis și Dăncilă: „Totul se joacă”

Au mai rămas doar patru zile până la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, iar sociologul Marius Pieleanu și jurnalistul Bogdan Chirieac au analizat șansele aspiranților pentru fotoliul de la Cotroceni.

Viorica Dăncilă a obținut în rimul tur al alegerilor prezidențiale 22%, puțin peste două milioane de voturi. Miercuri seară, la Antena 3, Marius Pieleanu a declarat că Viorica Dăncilă ar urma să ia 3,4 milioane de voturi în turul al doilea, deci cu cel puțin 1,4 milioane mai multe voturi față primul tur.

Mai precis, liderul PSD ar urma să primească 90% din voturile electoratului PSD (față de 70%, așa cum a fost în primul tur), 75% din voturile lui Mircea Diaconu (aproape 9%, deci peste 800.000 de voturi) și peste 95% din voturile Ramonei Bruynseels și Alexandru Cumpănașu, care au luat 2,6, respectiv 1,5%.

Voturile din partea USR, cel mai puternic sprijin pentru Klaus Iohannis

În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, acesta ar urma să primească aproximativ 65% din voturile lui Dan Barna (USR) și un număr semnificativ al voturilor lui Theodor Paleologu, respectiv Kelemen Hunor, deci electoratul PMP și UDMR. Totodată, rezultatul alegerilor va fi influențat de mobilizarea electoratului.

Cu cât prezența va fi mai mare, cu atât mai mult va fi avantajat președintele în exercițiu. Potrivit estimărilor lui Marius Pieleanu, Klaus Iohannis ar putea strânge peste 4 milioane de voturi, deci cu 600.000 peste Dăncilă. Totodată, sociologul a păstrat anumite rezerve și a declarat că cifrele se pot da peste cap, pe ultima sută de metri.

Cu 4 zile înainte de alegeri, Klaus Iohannis este favorit, cu un avantaj din ce în ce mai mic, deși unii peneliști anunțau o victorie en fanfare încă din primul tur a lui Iohannis, iar alții, pentru turul secund, o victorie cu peste 70-80%.

„În acest moment, e undeva 55 la 45%, cu Diaspora, care este favorabilă lui Iohannis și care poate să scadă. Viorica Dăncilă s-a dus cu câteva procente în sus, iar faptul că a fost mitraliată de jurnaliști a contat enorm (…) Dacă scade Iohannis, se duce la 52-48%, zonă în care ne jucăm pe două procente, se poate întâmpla orice”, a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3.

„Totul se joacă”, a punctat Marius Pieleanu.