Lagarde plănuieşte să mai meargă în China şi India, principalele economii emergente ale lumii, care nu mai doresc un candidat european la FMI.
Reprezentanţii acestor state şi-au exprimat nemulţumirea faţă de obiceiul informal de a fi numit un director european la FMi şi un american la Banca Mondială. De la înfiinţarea instituţiei, toţi cei 10 directori ai FMI au fost din Europa, dar a sosit timpul ca aceşti oficiali să fie aleşi pur şi simplu pe baza meritelor proprii, consideră autorităţile din economiile emergente.
Prim-ministrul indian, Manmohan Singh, a declarat recent că există un acord tacit ca poziţiile de top în instituţiile financiare internaţionale să nu fie considerate dreptul exclusiv al anumitor ţări.
Susţinută de naţiunile G8
Potrivit ministrului francez de externe Alain Juppe, Lagarde a obţinut sprijinul liderilor din grupul G8 al naţiunilor cu economie dezvoltată. "Şefii de stat şi de guvern din grupul G8, plus preşedintele Comisiei Europene şi cel al Consiliului European, o susţin în unanimitate pe Christine Lagarde", a spus Juppe, citat de Reuters.
Totuşi, Statele Unite nu au dorit să anunţe oficial pe cine susţin la şefia FMI, Purtătorul de cuvânt al lui Obama precizând doar că SUA "sprijină procesul prn care să fie ales cel mai bun candidat posibil".