CHRISTIAN MITITTELU: Razboiul stelelor in Europa

CHRISTIAN MITITTELU: Razboiul stelelor in Europa

Rusia protesteaza fata de planurile de a amplasa componente ale sistemului american antiracheta in Europa rasariteana.

America a renuntat in 2002 la Tratatul cu Rusia care interzicea construirea unui sistem de aparare impotriva rachetelor balistice. Razboiul Rece se incheiase, apareau alte amenintari. SUA a inceput sa ridice un ecran defensiv care sa o protejeze de un atac accidental sau de un santaj cu arme nucleare.

Radarele si satelitii depisteaza rachetele, iar "interceptorii" le dis-trug. Presedintele Bush vrea sa extinda ecranul spre continentul european. Washingtonul discuta cu Praga instalarea unei statii de radar in Cehia, iar cu Varsovia, posibilitatea amplasarii unor interceptori pe teritoriul Poloniei.

De ce in Europa Centrala si de Est? Potrivit americanilor, spre a preintampina un atac din partea unor state imprevizibile, cum ar fi Iranul. Rusia respinge explicatia si considera ca implicarea unor foste satelite ale URSS reprezinta o provocare. Generalii lui Putin ameninta ca instalatiile ar putea deveni tinte legitime si ca Rusia ar putea relua fabricarea de rachete cu raza de actiune medie.

Rusia vrea, de fapt, sa exploateze reticentele unor guverne si ale opiniei publice europene fata de America dlui Bush. Ministrul de externe al Germaniei, social-democratul Franz-Walter Steinmeier, le  reproseaza americanilor ca nu ar fi indepartat de la bun inceput temerile Rusiei.

Moscova era insa la curent cu intentiile SUA. La inceputul deceniului, pe vremea cand presedintele Putin nu abordase actualul ton agresiv, americanii propuneau chiar o cooperare in domeniu, iar Rusia oferea europenilor un sistem antiracheta mobil si mai ieftin. Toata lumea vrea o relatie stabila cu Moscova, cum propune dl Steinmeier.

Dar niciun stat european nu ar accepta  un alt scut antinuclear decat cel american. Cu atat mai mult guvernele ceh si polonez, care au interes sa implice SUA in securitatea proprie. De altfel, si Anglia se ofera sa gazduiasca interceptoare pe teritoriul ei. Ar putea fi preferata Poloniei. Afara de cazul in care, ingaduinta aratata de dl Putin Iranului va duce la amplasarea sistemului in ambele tari.

Ne puteți urmări și pe Google News