CHRISTIAN MITITELUL: Cand medicii trebuie sa convinga pacientul
- Adam Popescu
- 18 aprilie 2007, 03:00
Maladia Frantei a fost diagnosticata, dar candidatii la presedintie ezita in privinta tratamentului de teama ca "organismul" l-ar putea respinge din motive istorice.
Pentru fostul director al FMI, Michel Camdessus, francezii trebuie sa munceasca mai mult. Nu ca ar fi lenesi, ci pentru ca au legi care limiteaza excesiv saptamana de lucru, protejeaza pe cei aflati deja in „campul muncii” si defavorizeaza pe cei care n-au gasit inca o slujba, in majoritate tinerii. Cine si mai ales cum va putea fi schimbat acest model social pagubos? De aici o dezbatere aprinsa, mai interesanta decat campania electorala.
„Pesimistii” argumenteaza ca istoria Frantei nu abunda de solutii negociate. Schimbarile au venit numai dupa convulsii. Iar convulsiile apar cand lucrurile merg prost. Ceea ce nu e cazul cand ai un nivel de trai decent, o excelenta infrastructura, un serviciu al sanatatii de invidiat etc.
„Optimistii”, intre care economistii David Thesmar si Augustin Landier, sustin ca instinctele anticapitaliste ale francezilor (doar 36a considera capitalismul cel mai bun sistem economic) deriva din istoria recenta.
Entuziasmul pentru economia de piata de la inceputul secolului trecut s-a erodat dupa criza anilor ‘20 si al Doilea Razboi Mondial. Reconstructia postbelica a Frantei s-a facut prin nationalizarea domeniilor strategice si prin introducerea planificarii centralizate, Franta ramanand insa o tara capitalista.
Astfel, publicul asociaza cresterea economica si prosperitatea postbelica cu acel dirijism, incompatibil azi cu piata unica europeana, ca sa nu mai vorbim de globalizare.
Planificarea a incetat, dar cand investitiile private au inceput sa stagneze, guvernul a creat slujbe pentru a stavili somajul. Numarul celor care lucreaza la stat este de doua ori mai mare decat in 1970. A aparut o categorie numeroasa de alegatori dependenti si interesati de mentinerea intacta a protectiei sociale.
Chiar si asa, electoratul pare sa gliseze spre dreapta, ceea ce-l favorizeaza pe principalul ei exponent, Nicolas Sarkozy. Ramane sa convinga cat mai multi alegatori inca nehotarati.