Guvernul israelian, presat să convină cu palestinienii frontierele viitorului lor stat, este confruntat cu o dilemă.
Statul palestinian ar urma să cuprindă două entităţi, separate de teritoriul israelian: Cisiordania şi Gaza. Prima este fieful grupării Fatah, a lui Yasser Arafat şi a actualului preşedinte palestinian Mahmud Abbas. A doua se află în mâna grupării islamice Hamas.
Fatah este recunoscută de SUA şi Israel ca partener de negocieri. Hamas este boicotată şi catalogată teroristă, deoarece nu recunoaşte Israelul şi acordurile existente. Profitând de retragerea armatei israeliene din Gaza, Hamas tolerează sau ordonă atacuri cu rachete asupra oraşelor din sudul Israelului.
Israelul ripostează cu bombardamente şi incursiuni soldate cu uciderea presupuşilor făptaşi, dar şi a unor civili sau minori aflaţi în zonele vizate. Sau, înăspreşte blocada Fâşiei Gaza, împiedicând aprovizionarea cu alimente şi electricitate. Şi totuşi, Hamas, câştigătoare a alegerilor din 2006, îşi menţine cota de popularitate. Guvernul Olmert are de ales între două strategii neatrăgătoare. Dacă lansează un atac masiv şi reocupă Gaza, riscă pierderi, fără a avea cale de ieşire. Iar Abbas ar fi nevoit să întrerupă negocierile, şi aşa sterile, spre a nu-şi pierde complet credibilitatea.
Pe de altă parte, poziţia lui Abbas şi a moderaţilor din Cisiordania ar fi slăbită şi dacă Hamas ar fi invitată la masa tratativelor. 64% dintre israelieni acceptă ideea amorsării unor negocieri cu Hamas, în ideea că gruparea ar putea fi încurajată să renunţe la terorism.
Până la tratative - o concesie riscantă - s-ar părea că se conturează un armistiţiu, cu posibil ajutor egiptean. Premierul Olmert a anunţat de altfel că Israelul îşi reduce activitatea militară în Gaza.
În paralel, premierul a autorizat extinderea unei aşezări contestate din Cisiordania. E o concesie făcută principalului partid religios, care ameninţă să iasă de la guvernare după atacul de joi de la un seminar iudaic din Ierusalim, soldat cu uciderea a opt studenţi. Nu e clar dacă atentatul a fost plănuit de Hamas, dar în Gaza a fost sărbătorit cu urale.