CHRISTIAN MITITELU: Boicotul

CHRISTIAN MITITELU: Boicotul

N-ar fi înţelept ca Olimpiada să fie boicotată din cauza evenimentelor din Tibet.

Cei care au încredinţat Olimpiada Beijingului au considerat că acest lucru îi va determina pe liderii chinezi să fie mai atenţi la încălcarea drepturilor omului. În fond, le ofereau prilejul de a etala în văzul lumii modernizarea rapidă a Chinei şi de a demonstra publicului intern prestigiul de care se bucură în lume.

De partea ei, conducerea ţării ştia că, în perioada în care toată lumea va sta cu lupa pe China, cei care se consideră oprimaţi vor ridica glasul. Şi totuşi, felul în care reacţionează la protestele minorităţii tibetane sau ale disidenţilor dovedeşte încă o dată că modernizarea politică se află mult în urma celei economice.

În paralel cu ciocnirile dintre armată şi călugării tibetani revine limbajul revoluţiei culturale: secretarul de partid al regiunii „autonome“ îl califică pe Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, drept „un lup în sutană, un diavol cu chip de om, dar inimă de fiară“.

Aceasta, când Dalai Lama a renunţat de mult la ideea independenţei Tibetului, cerând doar autonomie culturală şi pronunţându-se împotriva boicotării Olimpiadei.

Autorităţile chineze neagă că forţele de ordine au intervenit brutal. Flacăra olimpică va avea însă un traseu cu surprize. Iar potrivit preşedintelui Parlamentului European, dl Poettering, se conturează posibilitatea boicotării ceremoniei de deschidere, dacă chinezii exclud un compromis cu protestatarii. Imaginea Chinei va suferi.

Intoleranţa faţă de aspiraţiile tibetanilor se bucură de sprijinul majorităţii covârşitoare a chinezilor. Pentru tibetani, însă, faptul că o duc mai bine ca acum 50 de ani, sau că s-a construit o cale ferată care leagă Lhasa de Shanghai, nu compensează pierderea identităţii culturale şi religioase sau schimbarea compoziţiei etnice a regiunii.

Pe de altă parte, boicotarea Olimpiadei ar constitui un afront pentru chinezi. Ar înăbuşi noul interes pentru budism şi le-ar adânci izolarea.

S-ar putea ca alegerea Beijingului ca gazdă a Olimpiadei să fi fost o greşeală. Ea nu poate fi reparată printr-alta.

Ne puteți urmări și pe Google News