Chiuariu, acuzat ca a girat o ilegalitate a Postei

Chiuariu, acuzat ca a girat o ilegalitate a Postei

Presedintele PIN, Cozmin Gusa, sustine ca ministrul justitiei este cercetat de DNA pentru fapte penale savarsite in aprilie 2007.

El il acuza pe Chiuariu ca a avizat o asociere ilegala dintre Posta Romana si o firma privata, care provine din zona de influenta a PNL, avand ca obiect un ansamblu imobiliar de pe Calea Victoriei, nr 133-135.

Printr-o hotarare de guvern din 10 iulie 1996, imobilul era declarat proprietate publica a statului, aflat in administrarea Postei Romane, ceea ce insemna ca nu putea fi folosit in asocieri imobiliare.

Chiar si asa, la 1 august 2005, Posta Romana, controlata de PNL prin directorul Dan Mihai Toader, a devenit partener al firmei Imopost Developements SA, contribuind cu un aport in natura de 32%, reprezentand valoarea imobilului de pe Calea Victoriei, evaluat la 4,5 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este vorba si de subevaluare. Metrul patrat de teren in Calea Victoriei, la ora actuala, este in jur de 3.500 euro. Terenul in cauza are 13.000 metri patrati, iar cladirea are peste 20.000 metri patrati utili. Deci este vorba despre circa 100 milioane euro”, a explicat Gusa.

Partenerii Postei Romane in societatea Imopost Developements SA sunt firmele Procema si Comnord, care ii apartin  lui Sorin Creteanu, partener de afaceri al lui Adriean Videanu, dar si al lui Tariceanu. Premierul si-a construit noul service Citroen din Baneasa prin firma Comnord.

Chiuariu a dat aviz favorabil ilegalitatii

Cozmin Gusa sustine ca, imediat dupa ce a fost investit ca ministru al justitiei, Tudor Chiuariu a avizat favorabil o nota de fundamentare (initiata de ministrul telecomunicatiilor din acea vreme, Nagy Zsolt), prin care trecea imobilul din proprietatea publica a statului in proprietate privata.

Surse din Ministerul Justitiei sustin ca aceasta nota a stat mult si bine pe biroul fostului ministru, Monica Macovei, caruia i s-a parut suspecta afacerea si a refuzat sa semneze.   Pe 25 aprilie 2007, guvernul scotea din circuitul public al statului acest spatiu, sustine Gusa. Liderul PIN sustine ca strangerea de dovezi la dosarul lui Chiuariu a plecat de la o sesizare depusa la DNA.

Reprezentantii DNA au refuzat sa comenteze ieri declaratiile lui Cozmin Gusa, precizand ca, in cursul zilei de astazi, dupa verificarea informatiilor, vor lua o pozitie publica. Si ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a negat existenta „unui dosar la DNA” in care ar putea fi cercetat penal.

STIRE ACTUALIZATA (ora 14:03) DNA recunoastre Asa cum au promis aseara, DNA a dau un raspuns oficial in acest caz.

Reprezentanti ai Directiei Nationale Anticorutie au afirmat ca se fac cercetari in dosarul penal referitor la legalitatea unor achizitii publice realizate de Posta Romana.

ACTUALIZARE 15:40

Chiuariu: Este un atac politic

Ministrul Justitiei a catalogat afirmatiile lui Cosmin Gusa drept "pure speculatii".

"Ministerul Justitiei si Directia Nationala Anticoruptie nu trebuie folosite in scopuri politice", a comentat Tudor Chiuariu, adaugand ca dosarul de la DNA se refera legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana.

"Dosarul de la DNA este din septembrie 2006 si se refera la Compania Natonala Posta Romana, la diferite achizitii si asocieri ale acestei companii. Subliniez ca asocierea la care face referire DNA este anterioara si nu are legatura cu Hotararea de Guvern mentionata, fiind o decizie a Companiei Posta Romana", a subliniat ministrul Justitiei.