„Absolut neadevărat, nu s-a întâmplat așa ceva. Am fost de față, nu-mi aduc aminte să se fi întâmplat”, a declarat Lightizer în cadrul unei audieri în Comisia pentru Finanțe a Senatului.

Senatorul de New Jersey, Robert Menendez, l-a întrebat pe Lightizer, un cunoscut critic al regimului chinez, în legătură cu un paragraf dintr-o carte a lui John Bolton, care a provocat un enorm scandal încă înainte de apariție, și care afirmă că Trump i-a cerut lui Xi ajutor electoral cu ocazia unei întâlniri din Japonia, a G20, în iunie 2019.

„Apoi, Trump, de o manieră uimitoare, a adus vorba despre viitoarele alegeri prezidențiale americane, făcând aluzie la capacitatea economică a Chinei și a pledat pe lângă Xi să îl ajute să câștige”, scrie într-un fragment al cărții lui Bolton, publicat de The Wall Street Journal. „El a subliniat importanța fermierilor și creșterea achizițiilor de soia și de grâu pentru rezultatul alegerilor. Aș fi reprodus cuvintele exacte ale lui Trump, dar, în urma revizuirii pre-publicare de către guvern, acesta a decis altfel.”

Lightizer, citat de Daily Caller, i-a spus lui Menendez că a participat la întâlnirea respectivă și că afirmația lui Bolton este „absolut nebunească”.

„Dacă mi-aș fi adus aminte de ceva atât de nebunesc? Sigur că mi-aș fi adus aminte”, a spus reprezentantul comercial.

Bolton face și alte afirmații explozive despre Trump în cartea sa, intitulată „Camera unde s-a întâmplat”. El își acuză fostul șef că a fost împăciuitor cu dictatori străini precum Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin.

John Bolton mai susține și că oficiali importanți din administrația Trump, printre care și secretarul de stat Mike Pompeo, erau foarte critici la adresa președintelui în discuțiile lor private.

Departamentul de Justiție al administrației Trump l-a acționat în judecată pe Bolton, marți, 16 iunie, pentru a amâna apariția memoriilor fostului consilier național pentru securitate, programată pentru 23 iunie.