Evenimentul Zilei > International > China ridică tonul la Japonia | VIDEO
China ridică tonul la Japonia | VIDEO

China ridică tonul la Japonia | VIDEO

Guvernul de la Beijing a înăsprit tonul în dialogul cu administraţia de la Tokyo după ce autorităţile nipone au reţinut un căpitan de vas chinez la începutul acestei luni sub acuzaţia că a pătruns fraudulos în apele teritoriale ale Japoniei.

După cereri repetate de eliberare a marinarului, China a avertizat, ieri, statul nipon, prin vocea premierului Wen Jiabao, că, în cazul în care suspectul nu este pus în libertate, va fi nevoită să recurgă la „noi măsuri”, fără ca oficialul chinez să detalieze. Avertismentul lansat de şeful guvernului de la Beijing este prima reacţie a unui oficial chinez de rang înalt de la declanşarea a ceea ce pare cea mai gravă dispută teritorială recentă dintre cele două ţări, scrie „New York Times”.
Căpitanul şi echipajul navei chinezeşti au fost reţinuţi în apropierea unor insule aflate sub administraţia niponă după ce, susţin autorităţile de la Tokyo, ambarcaţiunea ar fi forţat barajul marinei militare japoneze. Ceilalţi membri ai echipajului au fost eliberaţi între timp, dar căpitanul a rămas în custodia autorităţilor nipone.
Tensiune maximă
Arhipelagul cu pricina, cunoscut în limba japoneză sub denumirea de Senkaku sau Diaoyu în chineză, este revendicat de Beijing de mai multe decenii. China susţine că orice diferend iscat în jurul acestei probleme trebuie soluţionat la nivel diplomatic, şi nu în baza legislaţiei nipone. „Aşa ceva este total ilegal, absurd şi a provocat deja destulă suferinţă familiei căpitanului”, a declarat Wen Jiabao în faţa comunităţii chineze din New York unde s-a deplasat pentru a participa la lucrările Adunării Generale ONU. „Dacă Japonia îşi menţine poziţia, vom recurge la noi măsuri”, a avertizat acesta.
În aceeaşi zi, guvernul de la Beijing a anunţat că premierul chinez nu se va mai întâlni, cel mai probabil, cu omologul său nipon Naoto Kan, aflat, de asemenea, la New York. Toate contactele la nivel guvernamental fuseseră deja suspendate de duminică.
Analiştii avertizează că disputa ar putea lua noi proporţii în cursul zilei de astăzi când autorităţile nipone urmează să decidă dacă vor formula acuzaţii împotriva căpitanului chinez.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: