Aflata in plina expansiune economica, China se concentreaza pe gasirea unor noi surse de energie care sa-i asigure necesarul de petrol si gaze naturale, fara de care economia nu se poate dezvolta intr-un ritm sustinut.
Potrivit „Economist Intelligence Unit” (EIU), in ultima decada China a inregistrat o crestere economica de 9,1% anual, iar pentru a-si mentine performanta este nevoita sa importe cantitati tot mai mari de energie.
In acelasi timp la nivel global, competitia pentru resursele energetice este tot mai acerba, astfel ca se impun noi aliante. Zonele vizate: Africa si America Latina, care ar putea asigura provizii pe termen mediu si lung. In prezent, grosul importurilor de petrol ale Beijingului vine din Orientul Mijlociu (40% in 2005, potrivit companiei British Petroleum), urmat de Africa (23%) si Asia (21%).
Autoritatile de la Beijing iau in calcul faptul ca nu pot conta in totalitate pe furnizorii traditionali din Asia si Orientul Mijlociu, in special din cauza instabilitatii politice. Interesul pentru America Latina a fost evident inca din 2004, cand presedintele Hu Jintao a efectuat un lung turneu in aceasta regiune, promitand pentru urmatorii 10 ani investitii de 100 de miliarde de dolari.
China, care are un aliat in Venezuela prin prisma ideologiei asemanatoare, profita din plin de resentimentele presedintelui Hugo Chavez fata de SUA. Decizia Venezuelei de a reduce exporturile de petrol catre SUA (care sunt in prezent de 60a din productia totala a tarii) permite Beijingului sa-si puna in aplicare strategia.
Chinezii isi apara interesele
Promisiunile Beijingului de a investi pe pietele din America Latina nu vor aduce rezultatele sperate de tarile din zona, apreciaza „Economist Intelligence Unit”. De pilda, companiile chineze prefera sa aduca muncitori din tara pentru a putea opera pe piata, astfel ca noile locuri de munca sperate de statele latino-americane se lasa asteptate.