Chevrolet Cruze Hatchback, mai puţin înseamnă mai mult

Chevrolet Cruze Hatchback, mai puţin înseamnă mai mult

În comparaţie cu sedanul, noua versiune cu cinci uşi a modelului compact Cruze, care dublează oferta Chevrolet în această clasă, este mai scurtă, are un portbagaj inferior şi un preţ aşijderea.

În clasa compactă, avem următoarea "normă". Versiunea de bază a unei game, cu cinci uşi, în două volume, este hatchback-ul. Dacă piaţa o cere, designerii sunt apoi invitaţi să ataşeze, cum or putea, un portbagaj distinct, mai încăpător. În felul acesta ia naştere aproape cea mai chinuită berlină (grozăvia supremă trebuie căutată în segmentul B), dedicată, îndeobşte, familiştilor cu nevoi mari şi bugete modice, din ţările mai sărăcuţe.

Evident, nu absolut toţi jucătorii din industrie procedează astfel, după cum nici fiecare sedan compact nu etalează o siluetă care agresează vizual.

Mai întâi a fost berlina

Ne puteți urmări și pe Google News

Un exemplu în acest sens a fost oferit de Chevrolet. Gama Cruze, lansată în urmă cu trei ani, a existat, până de curând, exclusiv în versiunea de caroserie cu trei volume şi patru portiere - o berlină compactă destonică şi, lucru demn de admirat, bine proporţionată.

Cum atât Cruze, cât şi colegul de grup Opel Astra utilizează aceeaşi platformă tehnică, era doar o chestiune de timp până la apariţia unui hatchback în gama Chevrolet de segment C.

Acest lucru s-a petrecut în vara acestui an. Zilele trecute, am avut ocazia de a testa noua versiune Cruze cu cinci uşi, cea care a luat deja loc în showroom-urile mărcii din România.

Concurenţa: feroce

Modelul, care îl va incomoda, fără doar şi poate, pe mai bine şlefuitul Opel Astra, oferă o alternativă solidă şoferilor care cochetează cu ideea achiziţionării unui Kia cee'd, Hyundai i30, Seat Leon, Toyota Auris sau Renault Megane, chiar dacă acesta din urmă oferă un habitaclu ceva mai elegant.

Deocamdată, între Cruzul hatchback şi "tripleta" Volkswagen Golf - Ford Focus - Honda Civic rămâne un ecart, fie că vorbim de percepţia calităţii, de abilităţile dinamice sau chiar de tehnolgia disponibilă - o superioritate care se reflectă însă şi în preţul de achiziţie.

În pofida faptului că e mai scurt cu nouă centimetri decât berlina, Cruzul cu cinci uşi are acelaşi habitaclu încăpător. Porbagajul, mai mic, are 413 litri, o capacitate peste media clasei.

Tot strictul necesar

Din punct de vedere pecuniar, noua versiune Chevrolet Cruze este cu 200 de euro mai ieftină decât cea veche. Preţul minim de listă, 14.195 de euro (cu TVA) aduce, pe lângă motorul pe benzină de 1.6 litri (124 CP) toate dotările strict necesare: şase airbaguri, ESP, aer condiţionat, închidere centralizată, oglinzi şi geamuri faţă electrice, radio-CD (MP3), computer de bord.

PORTBAGAJUL. Peste media clasei POZIŢIA LA VOLAN. Una dintre cele mai izbutite