Chestiunea romilor: Pierre Lellouche îi răspunde ministrului Baconschi

Chestiunea romilor: Pierre Lellouche îi răspunde ministrului Baconschi

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, solicită României, Bulgariei, dar şi Comisiei Europene să facă eforturi pentru integrarea romilor şi apreciază, într-un text publicat astăzi de Evenimentul Zilei, că lipsa unor acţiuni în acest sens "ar pregăti terenul pentru derapajele populiste de care se îngrijorează dl. (Teodor) Baconschi, ministrul român al afacerilor externe".

Cu numai câteva zile în urmă, vorbind, într-un interviu acordat postului RFI pe tema repatrierii romilor români din Franţa, Baconschi îşi exprima îngrijorarea "cu privire la riscul de derapaj populist şi de generarea unor reacţii xenofobe pe fond de criză economică".

În opinia publicată de Evenimentul Zilei, Pierre Lellouche observă că UE a devenit conştientă de existenţa în interiorul său a unei adevărate "lumi a patra" alcătuită din 9 milioane de romi care, foarte frecvent, trăiesc sub standardele demnităţii umane. Lellouche subliniază că Franţa contează pe România şi Bulgaria pentru ca aceste state să-şi asume responsabilităţile legate de cetăţenii proprii.

Oficialul francez respinge anumite comentarii formulate în România după decizia guvernului de la Paris de a demola taberele ilegale de romi şi de a-i repatria pe aceştia. "Am fost oarecum surprins să citesc anumite comentarii, provenind de la oficiali sau comentatori români şi bulgari care acuzau Franţa de "deportarea" romilor, când noi nu facem decât să aplicăm dreptul european şi efectuăm întoarceri voluntare însoţite de un ajutor financiar suportat de contribuabilul francez", a precizat Lellouche.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lellouche, care a mai fost de două ori la Bucureşti pentru a discuta chestiunea romilor, va veni în septembrie, pentru a treia oară, însoţit de ministrul francez pentru imigraţie şi integrare, Eric Besson. Peste o sută de cetăţeni români de etnie romă au fost repatriaţi deja din Franţa. Până pe 26 august, 371 de romi români vor fi repatriaţi, potrivit cifrelor furnizate de către Guvernul de la Bucureşti.

Citiţi şi:

  • Romii din Italia, ţintă sigură în lupta politică
  • George Schopflin: “Romii sunt cei care trebuie să se schimbe. Existenţa lor actuală e absolut disfuncţională”
  • Toate eforturile depuse pentru integrarea romilor, o "amintire"