"Abuzul cel mai grav se pregăteşte în definirea corpului electoral, adică a numărului de alegători. Victor Ponta şi ministrul Dobre au venit cu o inovaţie neserioasă şi până la urmă periculoasă. Astfel, USL susţine că datele provizorii de la ultimul recensământ arată o scădere a populaţiei cu drept de vot de la 18 la 15 milioane. Pe baza acestui argument, încearcă să micşoreze numărul de voturi cu care ar putea fi demis preşedintele României. (…) Cu alte cuvinte, USL încearcă să ciupească la cântar", a susţinut Cezar Preda.

Prim-vicepreşedintele PDL a mai afirmat că dacă datele de la referendum "erau atît de importante", atunci acestea trebuiau cerute încă de acum o lună, când au avut loc alegerile locale.

Dacă guvernul USL va elimina votul cetăţenilor români din străinătate atunci acest gest politic va marca o nouă încălcare a Constituţiei a mai declarat prim-vicepreşedintele PDL.

"Cu aceeaşi manevră USL vrea să elimine votul cetăţenilor români din străinătate. Oricare ar fi pretextele invocate de USL, există un singur adevăr – dreptul la vot al cetăţenilor români este garantat de Constituţie. Cine încearcă să-l lipsească de acest drept de vot se face vinovat de încălcarea Constituţiei", a mai spus Preda.

Cezar Preda a mai solicitat introducerea imediată a unor elemente de securizare privind organizarea referendumului, adăugând că există "suspiciuni" care "încep de la ştampila de vot şi se termină la elaborarea listelor electorale".

"Problemele şi suspiciunile legate de organizarea referendumului încep de la ştampila de vot şi se termină la elaborarea listelor electorale. Buletinele de vot deschid posibilitatea fraudării, cerem introducerea imediată de elemente de securizare a buletinelor de vot. Ştampilele de vot sunt nepersonalizate şi arată la fel în toate secţiile de votare. Această situaţie trebuie eliminată. În secţiile de votare raportul este de 5 la 1 în favoarea USL", a precizat Cezar Preda într-o conferinţă de presă.

Preda: Ponta să-şi retragă OUG privind referendumul, nu să ceară sesiune extraordinară

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda i-a cerut miercuri premierului Victor Ponta să retragă ordonanţa de urgenţă privind organizarea referendumului de demitere a preşedintelui şi l-a acuzat pe prim-ministru că la eventuala sesiune extraordinară a Legislativului ar putea să ceară şi demiterea parlamentarilor democrat-liberali.

"USL s-a obişnuit să încalce în fiecare zi Constituţia, iar această sarcină este preluată rând pe rând când de Victor Ponta, când de Crin Antonescu, preşedintele interimar, care a ţinut să dovedească în primul său discurs că nu vrea să respecte decizia Curţii Constituţionale asupra referendumului. (…) Dacă Victor Ponta vrea armonizare şi clarificare, atunci, nimic mai simplu – trebuie să respecte deciziile Curţii Constituţionale, să aplice legea şi să retragă ordonanţa de urgenţă", a mai spus Preda, citat de Agerpres.