După ce şi-a fluturat demisia, vicepreşedintele PDL a fost nominalizat în cursa pentru şefia Consiliului Judeţean, însă aceasta s-a finalizat cu un eşec. Cezar Preda a pierdut alegerile în faţa pesedistului Victor Mocanu.
Deputatul Cezar Preda (PDL) a fost propus drept candidat al partidului pentru şefia Consiliului Judeţean Buzău (CJB) după o „demonstraţ ie“ de forţă. Preda a fost desemnat iniţial candidat la Primăria Buzău, iar la CJB trebuia să fie inginerul silvic Paul Beganu, un apropiat de-al său. În cadrul unei şedinţe consultative la vârful organizaţiei judeţene, ce a avut loc într-un restaurant din apropierea Buzăului, PDL-iştii l-au preferat drept candidat din partea partidului la conducerea Consiliului Judeţean pe Victor Mocanu, preşedintele în funcţie al CJB.
Imediat după ce a pierdut competiţia internă în faţa primarilor PDL din judeţ, care l-au ales pe Mocanu, Preda a anunţat că renunţă la candidatura la Primăria Municipiului Buzău, dar şi la şefia organizaţiei judeţene a partidului. El şi-a ţinut promisiunea pe jumătate şi s-a retras din cursă, însă, ulterior, PDL Buzău a votat pentru candidatura sa la CJ.
Ioan-Caton Mateeşescu (PNL) - vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Buzău - a refuzat, în 2004, şefia CJ şi a preferat să părăsească PRM, partid pe listele căruia fusese ales, în favoarea PNL. A obţinut totuşi o funcţie de vicepreşedinte al CJ din care nu s-a făcut remarcat în mod deosebit, probabil pentru că şeful său pe linie politică, Petre Emanoil Neagu, ocupa, la rândul său, cealaltă funcţie de vicepre- şedinte, în timp ce instituţia era condusă de Victor Mocanu, la acea vreme membru PD. Acum, Mateeşescu se luptă de la egal la egal cu Victor Mocanu, pe care îl acuză că îşi arogă singur toate realizările instituţiei. El îşi justifică refuzul din 2004, invocând „aranjamentele de culise“ care l-ar fi propulsat în funcţia de preşedinte al CJ şi susţine că „uninominalul“ este cel care l-a determinat să candideze în 2008.
Victor Mocanu este preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean. A obţinut funcţia în urma refuzului lui Caton Mateeşescu din 2004. A părăsit PDL în favoarea PSD, care a considerat oportun să-i susţină candidatura pentru un nou mandat la Consiliul Jude- ţean. Mocanu se poate lăuda că în mandatul său au fost reabilitate câteva secţii la Spitalul Judeţean şi a fost reparat drumul către Vulcanii Noroioşi.
Nu a fost în centrul niciunui scandal de proporţii, chiar dacă, la un moment dat, PSD îi cerea sistematic demisia. Nu numai că nu a cedat presiunilor, ci i-a convins pe social-democraţi că prezenţa sa în partid ar fi o garanţie a succesului în alegerile locale. Acum îşi bazează campania pe realizările din perioada în care s-a aflat la conducerea CJ, dar şi pe noi proiecte de dezvoltare şi pe notorietatea de care se bucură în teritoriu.
Starea judeţului este subiect de dispută electorală între candidaţi. Printre realizările actualei administraţii judeţene se numără proiectul „Drumul Vinului“, care a ajuns în faza de finan- ţare. Traseul porneşte de la castrul roman de la Pietroasele, trece pe la Mănă- stirea Ciolanu şi tabăra de sculptură Măgura şi se termină la Vulcanii Noroioşi, drumul către acest obiectiv fiind reabilitat în cursul anului trecut. Tot legat de potenţialul turistic al judeţului se reproşează faptul că nu a fost deloc exploatat, iar infrastructura este la pământ.
La Primăria Buzău, actualul primar Constantin Boşcodeală (PSD) n-ar avea rival pe măsură, conform sondajelor locale. Contracandidaţii săi, Lucian Sălcuţan (independent), Constantin Ionescu (PDL), Cristian Romanescu (PNL), se bucură de notorietate, dar nu şi de avantajul de a fi sprijiniţi de partidul care a obţinut cele mai mari procente din ţară la fiecare scrutin electoral. Boşcodeală este primar al Buzăului din 1996.
CEZAR FLORIN PREDA
Vârsta: 49 de ani Familie: căsătorit Profesie şi studii: inginer metalurg, economist, Institutul Politehnic Bucureşti, ASE Bucureşti Apartenenţă politică: PD, PDL Avere: 7.152 mp teren şi două case de vacanţă la Bisoca şi Sărata Monteoru, trei apartamente (la Buzău, Mangalia, Bucureşti), 26.000 euro şi 22.000 dolari în conturi, acţiuni de 42.000 lei la Atlas Invest, 100.000 lei venit pe 2007. Puncte tari: experienţă în managementul public şi privat, influent în partid.
Puncte slabe: „regele gunoaielor“ - acuzat că prin intermediari controlează serviciile de salubritate din mai multe judeţe, inclusiv Buzău.
VICTOR MOCANU
Vârsta: 59 de ani Familie: căsătorit Profesie şi studii: economist, ASE Bucureşti Apartenenţă politică: PD, PDL, PSD
Avere: 18 hectare de teren agricol, forestier şi intravilan la Smeeni, Buzău şi Zărneşti, un apartament în Bucureşti, unul la Zărneşti (moştenire), bijuterii de 7.000 euro, 325.000 lei şi 18.500 euro în conturi, acţiuni de 53.000 lei la două societăţi, 8.300 lei şi 36.000 euro credite, 72.000 lei venit pe 2007.
Puncte tari: experienţă în administraţia publică Puncte slabe: a intrat în PSD sub protecţia senatorului Vasile Ion, considerat „baron“ local şi unul dintre apropiaţii lui Omar Hayssam.
IOAN-CATON MATEEŞESCU
Vârsta: 59 de ani
Familie: căsătorit Profesie şi studii: inginer mecanic, Facultatea de Mecanică
Apartenenţă politică: PRM, PNL Avere: două apartamente în Buzău, un Daweoo Nubira şi un Audi A3, 31.000 lei în cont, 49.000 lei venit pe 2007. Puncte tari: experienţă în administraţia publică Puncte slabe: nu s-a remarcat cu nicio acţiune cât a fost vicepreşedinte al CJ