BRAŞOV. Curtea de Apel a redat monumentul în administrarea firmeicare, timp de şapte ani, nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale.
Curtea de Apel Braşov a decis ca Muzeul „Cetatea Râşnov“ să fie administrat de aceeaşi firmă care nu a plătit vreme de 7 ani niciun ban primăriei oraşului pentru exploatarea acestuia. Instanţa recunoaşte existenţa restanţelor şi obligă firma concesionară la plata dărilor aferente. În urmă cu doi ani, Consiliul Local Râşnov a decis rezilierea contractului cu SC Drumuri Publicitare, firma deţinută de Alberto Drera, un om de afaceri italian. Între timp, firma a fost absorbită de o alta, First Rosenau Tour, care a atacat în instanţă decizia consiliului local. Iniţial, autorităţile locale au câştigat procesul, iar administratorii au fost evacuaţi. O singură cale de atac
Conform clasificării Ministerului Culturii, Cetatea Râşnov este un monument de categoria A, de importanţă naţi onală. Urmele lăsate de firma care a exploatat- o au fost evaluate de istoricul Nicolaie Pepene, contactat de primărie. „Ce s-a făcut în cetate este un atentat la patrimoniul cultural al României. Situl dacic, o dovadă arheologică de valoare inestimabilă, a fost distrus complet, peste el ridicându-se un restaurant. Cele două bisericuţe săseşti au fost şi ele demolate, una fiind nivelată cu buldozerul; turnul triunghiular a fost modificat fără niciun aviz: mai multe ziduri exterioare, de sprijin, au fost şi ele demolate ceea ce a dus la prăbuşirea turnului de nord“, a exemplificat Pepene.
În acest context, primarul Râş- novului, Adrian Veştea, critică decizia instanţei. „Asta e ca şi cum am avea un chiriaşcare nici nu plăteşte chirie, distruge şi mobila şi, după ce-l dau afară, instanţ a îmi spune nu, hai să continui tot cu el, dacă îţi dă banii pe care-i datorează. N-aşvrea să fac prea multe speculaţii, atât vă pot spune că partea cealaltă era reprezentată de casa de avocatură la care este asociat ministrul Predoiu“, a spus Veştea. „Aşteptăm să primim hotărârea definitivă, să vedem exact ce scrie în ea şi apoi vom face demersurile pentru atacarea acesteia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“, a conchis primarul. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Culturii şi Cultelor, Virgil Niţulescu, pentru eventualele distrugeri responsabil la plată este administratorul monumentului, la momentul producerii. „Am fost acuzaţi că turnul din nord al Cetăţii a căzut după o furtună, însă din cauza unor lucrări de excavaţie făcute în 2003-2004 de noi. Am fost acuzaţi de alte distrugeri şi chiar de evaziune fiscală, pentru că am fi declarat prea puţine încasări pentru a da primăriei mai puţini bani. Avem actele oficiale ale anchetei Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, care arată clar că lucrările făcute de noi în cetate sunt temporare, minore şi nu au dus la distrugerea monumentelor. Concluziile au fost trase în urma unei expertize realizate de un specialist de la Ministerul Culturii“, a declarat Jane Garner Drera, reprezentant legal al First Rosenau Tour.
PROCEDURĂ Râşnovenii vor protecţie de la UNESCO
Comunitatea râşnoveană a decis ca, împreună cu conducerea primăriei şi cu sprijinul istoricilor şi al arheologilor, să facă demersurile necesare pentru ca monumentul să intre în patrimoniul UNESCO, pentru a fi protejaţi în faţa distrugerilor. Râşnovenii s-au declarat nemulţumiţi că Ministerul Culturii nu s-a arătat preocupat de această clasificare. Ei pregătesc astfel o „Carte Neagră a Cetăţii Râşnov“, care să conţină istoricul distrugerilor şi pe care să o prezinte acestui organism în susţinerea cauzei lor.
Virgil Niţulescu, secretar de stat în Ministerul Culturii, a explicat însă că procedura este foarte complicată, iar cetatea are şanse mici să intre în patrimoniul mondial. „Aici trebuie respectate nişte criterii de unicitate, valoare culturală, importanţă istorică, plus altele, iar Cetatea Râşnov nu cred că le îndeplineşte. În prezent, România are propuse pentru lista UNESCO obiective mult mai importante. Presupunând că ar putea îndeplini criteriile pentru introducerea în patrimoniul mondial, ar dura minimum 12 ani până se va putea realiza asta“, a comentat Niţulescu.