Dacă discuţiile în contradictoriu se ţin lanţ în familie, de vină poate fi şi atitudinea diferită pe care o aveţi faţă de cheltuieli.
Banii constituie unul dintre principalele motive de ceartă în multe dintre familii, iar în luna cadourilor conflictele care pornesc de la acest subiect sunt cu atât mai numeroase. De cele mai multe ori, problemele majore nu sunt cauzate de lipsa banilor, ci de modul în care sunt ei cheltuiţi, sunt de părere psihoterapeuţii.
Atitudinile noastre faţă de bani diferă enorm şi, în mare parte, sunt influenţate de valorile cu care am fost crescuţi, dar şi de „cantitatea“ de bani pe care o avem. Tradiţional, femeia este cea care se ocupă de administrarea fondurilor, însă sunt şi situaţii în care, chiar dacă este vorba despre cupluri căsătorite, cheltuielile se împart tot „fifty-fifty“.
Confort, distracţie sau caritate?
„Pentru că mă deranja ca soţul meu să mă întrebe continuu de fiecare leu cheltuit, am decis să avem bugete separate. Adică suportăm în cote egale cheltuielile casei şi cele pentru copil, dar cu restul face fiecare ce vrea. A fost singura soluţie pentru a aduce liniştea în familie“, povesteşte Amalia M., 35 de ani, din Bucureşti.
Valorile în care suntem crescuţi au o influenţă majoră asupra modului în care privim problema banilor. Presupunând că dispunem de bani pentru casă şi mâncare, tot ceea ce facem cu suma rămasă depinde de această atitudine personală.
Următoarele trei declaraţii reprezintă cel mai des întâlnite concepţii de acest gen:
> Banii sunt pentru distracţie. Trebuie cheltuiţi pe lucruri care ne fac fericiţi. Nu putem şti ce ne rezervă viitorul, aşa că trebuie să ne distrăm cât mai mult.
> Banii sunt pentru securitate. Trebuie folosiţi pentru confort. În primul rând, trebuie să ne bucurăm de tot confortul necesar acasă, apoi trebuie să punem bani deoparte pentru zile negre.
> Banii sunt pentru a-i împă rţi. Trebuie cheltuiţi ca să-i facem fericiţi pe cei dragi şi pe cei mai puţin norocoşi. Când cumpărăm cadouri, îi distrăm pe ceilalţi şi când donăm bani, ne simţim cel mai bine.
Negocieri pe câmp minat
Dacă într-o familie cei doi parteneri au aceeaşi atitudine faţă de bani, mai trebuie să se pună de acord doar în legătură cu cine administrează veniturile.
Dar dacă atitudinile lor diferă, trebuie să ajungă la un acord cel puţin în legătură cu priorităţile. De exemplu, trebuie să stabiliţi câţi bani trebuie alocaţi pentru cheltuielile casei, câţi pentru timpul liber şi câţi trebuie puşi deoparte pentru un anumit scop.
„Negocierea se bazează pe comunicare, iar într-un cuplu funcţional fiecare dintre parteneri ar trebui să-şi poată comunica nevoile şi aspiraţiile şi să fie ascultat de celălalt“, spune psihologul Adriana Dragoş.
În cazul în care încercaţi continuu să rezolvaţi neînţelegerile care pornesc de la bani, dar nu reuşiţi, poate că ar trebui să vă puneţi problema că nu veniturile reprezintă principala problemă în cuplul vostru. Certurile care apar în legătură cu banii ascund de multe ori probleme mult mai grave, cum ar fi simţul valorii sau deţinerea puterii în cuplu.
„Soţia mea administrează toţi banii, şi o face foarte bine. Pe de o parte, mă deranjează că nu-mi cere părerea când cumpă ră lucruri importante, dar pe de altă parte, dacă nu face alegerea bună, am întotdeauna pe cine să dau vina“, spune Marian Popa, din Bucureşti.
„Chiar şi într-o discuţie în contradictoriu, important este să ne ascultăm partenerul. Este greşit să încercăm continuu să-l facem pe celălalt să se simtă vinovat. Nu rezolvăm nimic dacă repetăm mereu «tu eşti vinovat ». Mult mai constructiv ar fi să spunem «hai să găsim o soluţie» sau să încercăm să găsim cauza problemei «de ce te-ai gândit să faci aşa»“, sfătuieşte Adriana Dragoş.