Centru de fertilizare, deschis la Timişoara

Centru de fertilizare, deschis la Timişoara

Persoanele din zona de vest a ţării care au probleme de fertilitate nu trebuie să mai meargă în Ungaria pentru a beneficia de tratamentul adecvat.

Cuplurile din vestul ţării care au probleme de fertilitate pot beneficia de tratamente specifice în Timişoara, odată cu inaugurarea Centrului de Reproducere Umană Asistată (CRUA). Până acum, cuplurile erau nevoite să meargă la clinicile din Szeged, Ungaria, pentru a putea avea copii.

Investiţie de 100.000 de euro

CRUA beneficiază de aparatură de ultimă generaţie - microscoape, incubatoare, incinte cu aer steril, aparatura de criocongelare etc. Medicii specialişti oferă consultaţii pentru sterilitate şi infertilitate, inseminări intrauterine, fertilizări in vitro, ICSI (Introcitoplasmatic Sperm Injection), dar şi posibilitatea de a congela embrioni.

Întreaga investiţie se ridică la peste 100.000 de euro. Personalul medical al centrului este format din doi medici primari în obstetrică-ginecologie, cu specializare în tratamentul infertilităţii cuplului - dr. Florin Dorneanu şi dr. Cezara Mu reşan -, şi un doctor biolog, Delia Huţanu.

O boală a cuplurilor moderne

"Sterilitatea şi infertilitatea cuplului sunt din ce în ce mai acute în viaţa modernă. O explicaţie ar putea fi aceea că creşte patologia din cauza vieţii nesănătoase. Un alt aspect ţine de faptul că în general cuplurile vor să facă totul planificat - mai întâi şcoală, cariera şi apoi copilul. Iar deseori, când se hotărăsc să aibă un urmaş, este cam târziu sau nu le iese din prima, şi atunci se adresează medicilor. Adresabilitatea, în acest domeniu, este din ce în ce mai mare", explică dr. Florin Dorneanu.

Cuplurile care vor apela la serviciile CRUA vor fi, în primul rând, diagnosticate. Asta pentru că experienţa le-a demonstrat medicilor că doar în 10% din cazuri este nevoie de fertilizare in vitro, în rest fiind necesare doar tratamente hormonale care le permit apoi cuplurilor să procreeze pe cale naturală.

În cazul femeilor care nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală, medicii apelează la inseminarea intrauterină. În schimb, dacă partenerii lor sunt cei care au probleme de procreare, se aplică metoda ICSI. Potrivit medicilor, sub ghidaj microscopic, se aleg pentru fecundare doar spermatozoizii care au toate caracteristicile necesare pentru o fertilizare reuşită. Cu un micromanipulator, spermatozoidul ales este "introdus" în ovul, asigurându-se astfel fecundarea. Embrionii rezultaţi pot fi congelaţi, pentru a fi ulterior implantaţi intrauterin.

Şi nu în ultimul caz, dacă partenerul este infertil, CRUA va apela la un donator. În acest sens, centrul va încheia o colaborare cu o bancă de spermă din Danemarca, considerată una dintre cele mai mari unităţi de acest tip din Europa.

PREŢURI

1.300 de euro pentru o fertilizare in vitro

  • Costurile unei proceduri de fertilizare in vitro ajung la 1.300 de euro (plus 500-700 de euro pentru medicamentele necesare stimulării).
  • Inseminarea costă 150 de euro, iar ICSI - 1.500 de euro. Preţurile sunt asemănătoare cu cele practicate la clinicile din Szeged, Ungaria.

În Timişoara nu mai există, în prezent, nicio altă clinică similară. Asta pentru că Centrul de Reproducere Asistată de la Clinica de Obstetrică- Ginecologie Bega a fost închis în urmă cu doi ani, iar clinica privată Athena se află încă în curs de autorizare.

Ne puteți urmări și pe Google News