Centre mobile pentru donatorii de sânge

Centre mobile pentru donatorii de sânge

Românii care donează sânge vor putea, în curând, să evite deplasarea la centrele fixe de transfuzii. Asta deoarece Ministerul Sănătaţii (MS) a achiziţionat cinci autocare echipate corespunzător, destinate recoltării de sânge în zonele urbane şi rurale.

Mai precis, fiecare autocar este dotat cu o sală de aşteptare unde se completează formularele înaintea consultaţiei  medicale, o sală de consultaţii dotată cu un mini- laborator unde se testează hemoglobina şi glicemia, o sală cu două posturi pentru donare şi o sală unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc înaintea părăsirii autocarului.

Costul unui astfel de autocar se ridică la aproximativ 900.000 de lei, preţ care include şi dotarea şi amenajarea interioară, se arată într-un comunicat al MS.

Autocarele vor fi operaţionale începând cu luna iunie, sub coordonarea Institutului Naţional de Hematologie şi în colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România.

Materialele necesare donării de sânge sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii, în timp ce costurile de operare ale autocarelor (conducător auto, combustibil etc.) sunt asigurate de către Crucea Roşie, în baza unui protocol semnat între Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Hematologie şi Crucea Roşie.

Scopul proiectului, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, este de a creşte numărul donatorilor, oferind populaţiei posibilitatea să utilizeze şi alte forme de a dona sânge, în afară de centrele fixe.

Maşinile au baza în regiunile Bucureşti, Moldova, Dobrogea, Ardeal şi Banat şi fiecare autocar va deservi un număr de judeţe. Acestea se vor putea deplasa la instituţii, firme, în locurile publice din localităţile unui judeţ pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, după un program prestabilit.

"Ministerul Sănătăţii are intenţia de a îmbunătăţii modul de donare a sângelui în rândul populaţiei,  astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge. Utilizarea autocarelor va fi monitorizată cu atenţie pentru îmbunantăţirea activtăţii în mod continuu şi obţinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge", a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

În centrele mobile vor lucra voluntari ai organizaţiei Crucea Roşie. După finalizarea acţiunilor de donatie, sângele donat va fi preluat de către centrele de recoltare sânge din ţară care îl vor prelucra.

Ne puteți urmări și pe Google News