Evenimentul Zilei > Actualitate > Cele mai remarcabile lucruri văzute în 2019 din Spaţiu pe Pământ. Galerie foto în articol
Cele mai remarcabile lucruri văzute în 2019 din Spaţiu pe Pământ. Galerie foto în articol

Cele mai remarcabile lucruri văzute în 2019 din Spaţiu pe Pământ. Galerie foto în articol

Ca în fiecare an, Planet, care are cea mai mare flotă de sateliți de observare a Pământului, realizează o retrospectivă a evenimentelor internaționale majore dar văzute din spațiu. Imaginile sunt incredibile.

Vom vedea imagini din Spaţiu plecând de la dezastre naturale, monitorizarea mediului şi al geopoliticii:

Cutremurul din California văzut din spațiu

În urma unui cutremur de magnitudine 7.1 care a avut loc în iulie 2019, o fisură se formează în Ridgecrest zona de lângă epicentrul a cutremurului . Acest oraș de 28.000 de locuitori este situat la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Los Angeles. A fost cel mai puternic care a lovit sudul Californiei în ultimii 20 de ani. Imaginile din spaţiu sunt incredibile.

Imagini pentru Un séisme en Californie crée une fissure vue depuis l'espace

Missouri inunda baza Forței Aeriene a Statelor Unite

Una dintre cele mai mari baze a SUA, în apropiere de orașul Omaha, Nebraska, a fost inundată după ieşirea din matcă a râului Missouri. Această bază adăpostește în special avioane de spionaj și recunoaștere de ultimă generație.

Imagini pentru Le Missouri sort de son lit et inonde une base de l'armée de l'air des États-Unis

Lansatorul iranian explodează pe locul de lansare

Această imagine a fost achiziționată doar la câteva momente după o explozie care a avut loc pe un loc de lansare de la Centrul Spațial Iranian Imam Khomeini, la 240 de kilometri de Teheran. Ar fi o rachetă care urma să pună pe orbită un satelit. Pe baza imaginilor din satelit, experții consideră că lansatorul fie a explodat la pornirea motoarelor, fie a decolat, dar a căzut înapoi pe placa de lansare și a explodat.

Imagine similară

Inundațiile din Japonia

La mijlocul lunii octombrie, malurile râului Naka Hinuma s-au spart şi a inundat case după taifunul Hagibis – cel mai mare în Japonia din ultimile decenii.

Hagibis, le plus grand typhon qui a frappé le Japon en octobre 2019. © 2019 Planet Labs, Inc.

Foc de rachete nord-coreene

Așa cum arată traseul fumului Coreea de Nord a lansat o rachetă pe Peninsula Hodo în mai 2019. Traseul fumului evacuat a sugerat experților că nord-coreenii au lansat o rachetă balistică de la o distanță apropiată.

La traînée de fumée flottante du missile lancé par la Corée du Nord sur la péninsule de Hodo (mai 2019). © 2019 Planet Labs, Inc.

Șaizeci de avioane Boeing 737 Max

Aproximativ șaizeci de Boeing 737 Max au fost depistate în mai 2019 la sol lângă uzina din Renton, Washington. În prezent, în urma deciziilor Agenției Federale de Aviație (FAA) celor şaizeci de avioane Boeing 737 Max le-a fost interzis să zboare după cele două accidente în doar cinci luni.

Des Boeing 737 Max immobilisés au sol sur le tarmac de l'usine à Renton. © 2019 Planet Labs, Inc.

Barajul brazilian în timp ce se prăbușește provocând moartea și dezastru de mediu

În ianuarie 2019, în sud-estul Braziliei, ruperea barajului Brumadinho a ucis 270 de oameni. Această ruptură a eliberat milioane de tone de steril, care a cuprins o întreagă regiune și a provocat un dezastru ecologic major. De la dezastru, Brazilia a dispus desființarea tuturor barajelor de tip Brumadinho.

La rupture du barrage de Brumadinho, en janvier, dans le sud-est du Brésil a fait 270 morts. Des millions de tonnes de résidus miniers ont englouti toute la région. © 2019 Planet Labs, Inc.

Cum s-a văzut atacul  asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită

În septembrie 2019 două instalații petroliere din Abqaiq au fost atacate. Este cea mai mare rafinărie de prelucrare a petrolului mondial, iar domeniul petrolier Khurais din Arabia Saudită au fost atacat de rachete și de drone . Un atac revendicat de rebelii Houthi din Yemen, dar pe care Statele Unite le-a atribuit Iranului.

Deux installations pétrolières de l'usine d'Abqaiq en Arabie saoudite ont été attaquées, en septembre, par des missiles et des drones. © 2019 Planet Labs, Inc.

Învierea și erupția vulcanului Anak Krakatau din Indonezia

În decembrie 2018 și pe tot parcursul lunii ianuarie 2019, vulcanul Anak Krakatau din Indonezia s-a trezit și a izbucnit atingând vârfuri la peste 15 kilometri deasupra nivelului mării. La sfârșitul lunii decembrie, o erupție a provocat un tsunami vulcanic care a lovit Insulele Strâmtoarea Sunda, Indonezia, ucigând cel puțin 430 de oameni. Anak Krakatau, care a atins vârful la 338 de metri deasupra nivelului mării înainte de a se trezi, se află acum la doar 110 metri deasupra nivelului mării după erupţiile succesive.

Les panaches de fumée du volcan Anak Krakatau en Indonésie ont culminé à plus de 15 kilomètres d'altitude. © 2019 Planet Labs, Inc.

Cum s-a văzut din spaţiu Amazonul în flărcări

Această imagine din satelit arată incendiile care afectează zonele forestiere, agricole și animale din statul Pará din Brazilia. Zona observată acoperă o suprafață de 5 × 5 km,  în vara 2019.  Dacă în fiecare an Brazilia este afectată de numeroase incendii, anul acesta sunt deosebit de importante. Institutul brazilian de cercetare spațială (INPE) a depistat peste 72.000 de incendii de la începutul anului, o creștere de 83% față de 2018.

Cette année, les incendies au Brésil ont été particulièrement importants. En image, des zones forestières, agricoles et d'élevage dans l'État du Pará. © 2019 Planet Labs, Inc.

Sursa: futura-sciences