Cel mai tare "poliţist" de frontieră, câinele Eburg

Cel mai tare "poliţist" de frontieră, câinele Eburg

Unul dintre cei mai importanţi membri ai echipelor Poliţiei de Frontieră este câinele Eburg, un lup alsacian în vârstă de opt ani.

Acesta are la activ numeroase acţiuni în urma cărora au fost depistate importante cantităţi de droguri şi ţigări de contrabandă. Ultima "ispravă" a patrupedului-poliţist este cea de ieri, în timpul căreia poliţiştii şi vameşii de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet au descoperit, ascunse în remorca unui autocar, 160.000 ţigarete, în valoare de aproximativ 34.000 lei.

Poliţia de Frontieră ne-a comunicat că, ieri, în jurul orei 14.00, la PTF Bechet, judeţul Dolj, s-a prezentat pentru control, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul roman Cristian D., în vârstă de 32 ani, la volanul unui autocar marca Mercedes-Benz, care efectua transport de persoane pe ruta Grecia-Bulgaria-România.

Oamenii legii aveau informaţii potrivit cărora printre bagaje s-ar afla marfă suspectă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marfă de contrabandă ascunsă printre bagaje

Drept urmare, poliţiştii de frontieră au luat măsura efectuării unui control amănunţit, folosind şi câinele de serviciu, asupra compartimentului bagaje. Astfel au descoperit, în partea din faţă a remorcii, sub bagajele cetăţenilor, mai mulţi saci de culoare neagră în care se aflau 16 baxuri conţinând 8.000 pachete de ţigări. Şoferul autocarului a declarat că a cumpărat ţigările de la un cetăţean grec, dintr-o parcare, de lângă localitatea Tripoli, din Grecia.

Poliţiştii de frontieră au ridicat baxurile de ţigări, în valoare de aproximativ 34.000 lei, în vederea confiscării, iar cetăţeanului român i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de "contrabandă" şi "deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător peste limita a 10.000 ţigarete".

Specialist în depistarea drogurilor

"Eburg ne-a ajutat de forte multe ori la depistarea drogurilor, în special. Acum două zile a fost cu noi, deoarece era marfă suspectă. Are opt ani şi jumătate, se apropie de pensionare", a precizat pentru EVZ subinspectorul Ionuţ Gheonea din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj.

Potrivit ofiţerului, lupul alsacian este specializat în depistarea stupefiantelor şi este "martor" în două dosare soldate cu capturi de droguri. "Este menţionat în dosarele în care captura se face cu ajutorul său", a explicat omul legii.