Cel mai puternic microscop

Cel mai puternic microscop

Cel mai precis miscroscop din lume, care a costat 15 milioane de dolari, a fost inaugurat la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, anunţă ŞtiinţaAzi.

Microscopul, inaugurat săptămâna trecută, a fost produs de o compania olandeză FEI şi poate să identifice atomi, să măsoare starea lor chimică şi chiar să studieze electroni.

El va fi folosit în medicină şi biologie (pentru a studia proteinele şi modul în care medicamentele ajung la zonele canceroase), dar şi pentru a studia particulele din atmosferă sau pentru a realiza materiale mai uşoare şi mai rezistente pentru mijloacele de transport.

Microscopul se numeşte clusterul Titan şi va studia materia la scară nano (adică structuri de până la câteva sute de atomi).

Ne puteți urmări și pe Google News

Titan, ale cărui costuri au fost acoperite de guvernul federal canadian şi de la guvernul provinciei Ontario, va fi găzduit de Brockhouse Institute for Materials Research al Universităţii McMaster.

Microscopul este atât de precis, încât este sensibil şi la respiraţia cuiva în vecinătatea lui. Din acest motiv, microscopul are un suport care amortizează vibraţiile şi va fi operat dintr-o altă sală decât cea în care se află el.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul ştiinţaazi.ro.