Cel mai bun whisky din lume dintr-un singur malţ, produs după reţeta scoţiană, este japonez. Verdictul a fost dat de „Whisky Magazine“, principala publicaţie a industriei de profil, relevă „The Times“.

„Yoichi“, vechi de 20 de ani, distilat în zona de coastă a Mării Japoniei, a devenit prima variantă de whisky produsă în afara Scoţiei care a câştigat competiţia desfă- şurată de renumita publicaţie. Băutura, distilată în apropiere de oraşul Sapporo, din nordul insulei japoneze Hokkaido, a învins fără drept de apel zeci de varietăţi de whisky, inclusiv pe cea care a câştigat anul trecut – „Talisker“, vechi de 18 ani, produs în insula scoţiană Skye. „Yoichi“, vechi de 20 de ani, care costă 190 de euro sticla, a fost elogiat de juriul format din 16 experţi din întreaga lume, pentru „aroma explozivă“ şi „măreţul, prelungitul şi dulcele final“ pe care îl oferă.

În acelaşi timp, „Suntory Hibiki“, pentru care făcea reclamă actorul Bill Murray în filmul „Rătăciţi printre cuvinte“, a primit premiul pentru cel mai bun blended whisky. Dubla istorică pentru japonezi a provocat consternare în Scoţia, unde whiskyul este parte a identităţii naţionale, alături de cimpoi, haggis şi kilt. J

uriul a explicat însă că japonezii au reuşit să producă whisky scoţian de cea mai bună calitate, graţie climatului ţării lor.