Evenimentul Zilei > International > Cehia nu prelungeşte starea de urgenţă. Cehii nu prea se mai tem de pandemie
Cehia nu prelungeşte starea de urgenţă. Cehii nu prea se mai tem de pandemie

Cehia nu prelungeşte starea de urgenţă. Cehii nu prea se mai tem de pandemie

Cehia nu prelungeşte starea de urgenţă. La acest anunţ s-a ajuns după ce deputaţii cehi au votat joi împotriva prelungirii stării de urgenţă.

Cehia nu prelungeşte starea de urgenţă. Cehii nu prea se mai tem de pandemie. Prelungirea stării de urgenţă fusese solicitată de guvernul minoritar al prim-ministrului populist Andrej Babis. S-a încercat astfel ţinerea sub control a numărului de infecţii de Covid-19.

În acest context, Germania (vecina Cehiei) a anunţat închiderea frontierelor, cu doar câteva excepţii, Cehia şi regiunea austriacă Tirol. Şi Cehia, şi Tirol au rate de infecţie ridicate cu variante extrem de contagioase ale coronavirusului.

Premierul miliardar Andrej Babis este cel care a cerut Parlamentului Cehiei să prelungească starea de urgenţă dincolo de 14 februarie. Măsură fusese instituită la 30 septembrie şi autoriza guvernul să desfăşoare armata şi pompierii.

De asemenea, starea de urgenţă impunea închiderea majorităţii magazinelor pentru a combate pandemia. La vot, numai 48 de deputaţi dintre cei 106 prezenţi au votat pentru prelungirea stării de urgenţă.

Cehia nu prelungeşte starea de urgenţă

„Vom intra în istorie ca o ţară care s-a demobilizat în mijlocul unui război”, a declarat ministrul de Interne, Jan Hamacek. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Jan Blatny, a avertizat că situaţia epidemică se va deteriora în mai puţin de două săptămâni. El se teme că spitalele, deja supraaglomerate, vor fi lovite în plin de viitoarea explozie a cazurilor de Covid-19.

În ultimele luni, Cehia a înregistrat rate de infecţie cu Covid-19 printre cele mai mari din lume. Ţara cu 10,7 milioane locuitori are un milion de cazuri confirmate şi 18.000 de decese de la începutul pandemiei.

Numărul de noi cazuri zilnice a atins recent pragul de 10.000 în Cehia. Guvernul a decis joi să închidă cele mai afectate 3 districte din ţară.

Astfel au fost detaşaţi aproximativ 600 poliţişti pentru a efectua controale aleatorii. La cele expuse mai sus s-a ajuns şi pe fondul scepticismului care e prezent printre cehi cu privire la pandemie.

Cehii nu prea se mai tem de pandemia de coronavirus

Un sondaj publicat miercuri a evidenţiat că mai puţin de jumătate dintre cehi ar rămâne acasă dacă ar prezenta simptome ale Covid-19.

Un număr din ce în ce mai mare de persoane ignoră restricţiile guvernamentale în ţară. Nu mai miră pe nimeni că unele baruri şi restaurante, precum şi staţiuni de schi sunt deschise.

Şi asta se întâmplă în ciuda blocajului impus de autorităţi.

psp.cz