Evenimentul Zilei > International > Cehia va utiliza vaccinul rusesc după ce va fi autorizat de Uniunea Europeană
Cehia va utiliza vaccinul rusesc după ce va fi autorizat de Uniunea Europeană

Cehia va utiliza vaccinul rusesc după ce va fi autorizat de Uniunea Europeană

MTI. Cehia nu are în vedere utilizarea vaccinului rusesc împotriva noului coronavirus fără aprobarea organismelor Uniunii Europene, a declarat, miercuri dimineață, premierul ceh, Andrej Babis, la aeroportul din Praga, înainte de plecarea sa la Belgrad.

Pe parcursul vizitei de câteva ore la Belgrad, premierul și delegația – formată din specialiști în domeniul sănătății -, care îl însoțește în această vizită, se vor interesa de problemele legate de epidemia cu noul coronavirus, în primul rând de experiențele acumulate de Serbia în campania de vaccinare.

Cu un scop similar Babis a efectuat o vizită, vineri, și la Budapesta. După vizita efectuată în Capitala Ungariei, Andrej Babis a declarat ziariștilor că Praga nu exclude ca în procesul de achizionare a vaccinurilor să urmeze modelul Ungariei. Răspunzând la o întrebare referitoare la această afirmație, Babis a precizat miercuri că Cehia ar achiziționa o anumită cantitate de vaccinuri neautorizate încă de organismele abilitate ale UE, asadar și din vaccinul Sputnik V, dar vaccinarea ar începe după autorizarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

”Nu analizăm, dacă vom începe vaccinarea. Este vorba de faptul că, dacă Cehia ar reuși să achiziționeze o anumită cantitate de vaccinuri care nu au fost încă autorizate, în momentul luării acestei decizii ar fi în avantaj, ar câștiga timp față de ceilalți”, a precizat Andrej Babis, care a amintit: Cehia ar fi dorit să achiziționeze anterior o anumită cantitate și din vaccinul AstraZeneca chiar înainte de aprobarea acestuia de UE, dar nu a reușit.

”Până când eu sunt ministrul sănătății nu vom vaccina în Cehia cu vaccinul care încă nu a fost aprobat în UE”, a confirmat afirmația lui Babis ministrul sănătății Jan Blatny. Pentru premierul ceh cel mai important este finalizarea vaccinării persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani, internate în căminele de bătrâni și în instituțiile sociale.

”Voi propune ca începând cu luna martie să se înregistreze și cetățenii de peste 60 de ani pentru a fi vaccinați”, a declarat Babis, reiterând afirmația sa anterioară. În Cehia au fost vaccinați până în prezent aproximativ 400 de mii de oameni, în primul rând cu vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech, iar aproape o sută de mii au primit și a doua doză de vaccin. (Rador)