Printre măsurile anticriză propuse de patroni se numără reducerea cotei unice, eliminarea impozitului minim şi tăierea la 6% a TVA pentru alimente.
Reducerea cotei unice de la 16% la 10%, adică la acelaşi nivel cu vecinii noştri bulgari şi unguri. Aceasta este principala măsură anticriză dintr-un set de 14 soluţii propuse de Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). Reprezentanţii patronatelor nu au prezentat însă o estimare de scădere a încasărilor la buget în urma tăierii cu 6 puncte a cotei de impozitare.
Potrivit Andreei Paul Vass, consilier pe probleme economice al primului-ministru, o cotă unică redusă la 10% ar genera, în 2011, pierderi la buget de "circa 3,4 miliarde lei la impozitul pe profit şi de 5,7 miliarde lei la impozitul pe venit - adică un total de 9,1 miliarde lei, adică sub 2 miliarde euro sau 1,8% din produsul intern brut".
Argumente pro şi contra
Părerile analiştilor sunt însă împărţite. Potrivit lui Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, "nu avem un spaţiu fiscal suficient pentru reducerea taxelor. Impactul imediat ar fi o reducere substanţială a veniturilor bugetare, într-un moment în care avem ca obiectiv reducerea deficitului bugetar". El se declară sceptic şi în ceea ce priveşte capacitatea măsurii de a stimula firmele în această perioadă.
Pe de altă parte, analistul economic Dragoş Cabat spune că ideea reducerii cotei unice de impozitare cu şase puncte procentuale este una "bună, fiind bine-venită în special din a doua parte a anului 2011". Însă o măsură urgentă care ar ajuta într-adevăr firmele în acest moment ar fi, potrivit lui Cabat, eliminarea impozitului minim.
500 milioane euro netaxaţi din pariurile on-line
O altă soluţie pe care o propun patronatele este impozitarea jocurilor de noroc on-line.
Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), a declarat ieri, la o conferinţă de presă, că în fiecare an românii joacă în acest fel circa 500 milioane euro, bani care nu sunt impozitaţi deloc în România. Aceste sume ar putea compensa diminuarea veniturilor bugetare în urma reducerii cotei unice, spune Agathon.
Lista de măsuri anticriză ale ACPR mai cuprinde eliminarea impozitului minim şi scutirea de penalităţile de întârziere a firmelor care îşi plătesc până la sfârşitul anului datoria de bază pe care o au la stat. Alături de aceste propuneri, mai figurează reducerea la 6% a TVA pentru alimente, facilităţi fiscale pentru noile locuri de muncă, creşterea accesului IMM-urilor la achiziţiile publice, externalizarea serviciilor administrative sau plata arieratelor către firmele private.
ÎNDATORAŢI
De ce ne trebuie un nou acord cu FMI
România are nevoie de încă un acord cu Fondul Monetar Internaţional deoarece va înregistra, anul viitor, o creştere economică modestă, consideră Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale.
În plus, vom avea nevoie de bani deoarece de la bugetul de stat va fi nevoie să fie transferaţi pentru plata pensiilor circa 3,8 miliarde euro, iar în 2011 ajung la scadenţă o parte din banii luaţi de la Fond din acordul curent.
Citiţi şi:
- Ministrul Finanţelor joacă alba-neagra cu cota unică