Adele a fost poate cea mai mare surpriză a unei seri marcate de premii neaşteptate, mini-recitaluri tribut şi absenţe notabile.

Chiar dacă 2011 a fost anul tinerei cântăreţe, nimeni nu se aştepta ca Adele să domine chiar toate categoriile la care a fost nominalizată. Şase premii din şase nominalizări a fost recordul artistei care a lipsit o bună bucată de vreme din atenţia publicului.

Moment special dedicat lui Whitney Houston

Interpreta Jennifer Hudson a fost lăudată de toată presa intenaţională pentru un omagiu fără pată adus lui Whitney Houston.

Emoţiile au copleşit-o pe Hudson, mai ales că aceasta şi-a amintit, alături de public, că a primit primul său Grammy chiar din mâinile lui Whitney. Asta "aproape a pus în umbră faptul că am câştigat un Grammy", a dezvăluit ea.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/qw4k7UQX4pc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Un "tribut" – aşa cum l-au numit organizatorii – atipic a fost cel pentru Glen Campbell, cântăreţ de country şi om de televiziune. Atipic pentru că artistul se luptă cu diagnosticul de cancer, dar este în viaţă şi încă mai cântă. Campbell a primit trofeul pentru întreaga carieră, iar în cinstea lui a fost organizat un număr de aproape 10 minute în care au cântat The Band Perry şi Blake Shelton. Momentul a fost urmat de o piesă cântată chiar de artist.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/zBllOWNuG-E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Katy Perry, care vineri seară l-a omagiat pe Paul Mc- Cartney cu interpretarea piesei "Hey Jude", a urcat pe scenă într-un cadru cu mult mai excentric. De data asta cu părul albastru, ea a cântat două piese printre flăcări.

Tot la capitolul excentricităţi, Lady Gaga a uimit pentru că n-a ieşit deloc în evidenţă. Nu numai că a plecat acasă cu mâna goală, lucru care nu s-a mai întâmplat în cadrul unor astfel de evenimente, încă de când a acaparat showbiz-ul, dar nici măcar nu a urcat pe scenă pentru a cânta.

SUCCES

Un album născut din suferinţă a cucerit marele premiu

Cel mai bun album, Cea mai bună piesă, Cea mai bună înregistrare şi Cea mai bună piesă pop sunt doar cele mai importante trofee obţinute de Adele.

Problemele ei la corzile vocale, care au ţinut-o departe de scenă, au făcut-o să mulţumească doctorilor într-unul dintre discursurile sale de acceptare a unui premiu.

Considerat de cei mai mulţi critici cel mai bun album al anului 2011, "21", materialul premiat al lui Adele, s-a născut dintr-o durere sufletească pe care artista a declarat că nu o să o mai arate în piesele sale.

"Inspiraţia pentru acest album a venit dintr-o experienţă foarte normală, ceva prin care toată lumea a trecut, o relaţie stupidă", a povestit ea. Chiar dacă nu a avut concurenţă în "competiţie", printre cei care au mai plecat cu mai multe trofee se numără şi Foo Fighters şi Bon Iver.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/QzyVXWzzgnw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Inspiraţia pentru acest album a venit dintr-o experienţă foarte normală, ceva prin care toată lumea a trecut, o relaţie stupidă.“
ADELE, cântăreaţă

PROBLEME DIN TRECUT

Conflicte şi împăcări cu ocazia galei

Chiar dacă s-a luptat cu el însuşi la două categorii, Cea mai bună piesă rap şi Cel mai bun album rap, performanţa lui Kanye West – patru premii din şapte nominalizări – este de admirat.

Singurul lucru care a lipsit de la ceremonie a fost chiar el. Rapper- ul a promis că nu va mai participa vreodată la Premiile Grammy, în urma incidentului din trecut cu Taylor Swift. Atunci, el a distrus discursul de acceptare al cântăreţei, când i-a spus: "Sunt fericit pentru tine, te voi lăsa să termini, dar Beyoncé are unul dintre cele mai bune videoclipuri din toate timpurile". Cum nu mai era nimeni să o facă să se simtă prost, Taylor Swift a surprins în mod plăcut publicul cu momentul ei muzical şi a plecat acasă cu două trofee.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/BUMnpVp3Mt8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
APARIŢIE. Taylor Swift a fost admirată pentru prestaţia ei pe scenă

Partenerul lui Kanye West pentru albumul "Watch the Throne", Jay-Z, a lipsit şi el. Avea, însă, o scuză mai bună: faptul că este tătic de foarte puţin timp.

O altă ceartă mediatizată din trecutul Premiilor Grammy pare să se fi rezolvat duminică seară. Rihanna şi Chris Brown au cântat pe aceeaşi scenă, Rihanna cu Coldplay, iar Brown cu David Guetta. Acum trei ani, la petrecerea de dinaintea ceremoniei, Chris Brown a bătut-o pe Rihanna, iubita sa pe atunci. După un album plin de ură al acesteia, un ordin de restricţie şi cinci ani cu suspendare primiţi de Brown, cei doi par din nou în relaţii bune.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/1swrdQybGbM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

2009

este anul în care Kanye West a făcut-o de râs pe Taylor Swift, lăsând să se înţeleagă că nu merită trofeul pe care tocmai îl câştigase la Premiile Grammy